Acasa » Alte chestii » Cauzele si simptomele tunelului carpian
tunel-carpian-imagine-palma

Cauzele si simptomele tunelului carpian

Share Button

Sindromul de tunel carpian (CTS) este o problema comuna care afecteaza mana si incheietura mainii (pumnul). Simptomele incep atunci cand nervul median este comprimat in interiorul tunelului carpian al incheieturii mainii, o afectiune cunoscuta sub numele neuropatie compresiva.

Orice afectiune care scade dimensiunile tunelului carpian sau creste  tesuturile in interiorul tunelului, poate produce simptomele de sindrom de tunel carpian. Acest sindrom a primit o atentie deosebita in ultimii ani, datorita faptului ca are legatura cu ocupatiile care necesita utilizarea repetata a mainilor, cum ar fi tastarea la calculator sau munca de asamblare.

De fapt, multi oameni dezvolta aceasta afectiune, indiferent de tipul de munca pe care o fac.

chicco.ro

Anatomie

Tunelul carpian este localizat pe fata dorsala a incheietura mainii, si este format din oasele mainii pe o parte, si de ligamentul carpian transversal pe de alta. Practic oasele carpului formeaza un sant, iar ligamentul transforma acest sant intr-un canal. Nervul median trece prin tunelul carpian, si ajunge in regiunea palmara.

Acesta inerveaza senzitiv degetul mare, aratator, degetul lung, si o jumatate din degetul inelar, pe fata palmara, dar are si o zona de inervatie pe fata dorsala a acestor degete. Acesta trimite, de asemenea, o ramura nervoasa pentru a controla muschii tenari ai degetului mare. Muschii tenari ajuta la miscarea degetului mare si va permit sa atingeti cu varful degetului mare, varful fiecarui deget de la aceeasi mana, o miscare numita opozitie.

Nervul median si tendoanele flexoare trec prin tunel carpian. Nervul median se situeaza pe partea de sus a tendoanelor, chiar sub ligamentul carpian transversal. Tendoanele flexoare sunt importante, deoarece ele permit miscarea degetelor, a degetului mare, si a mainii, cum ar fi atunci cand prindem ceva.

Tendoanele sunt acoperite de o membrana sinoviala, alunecoasa care permite tendoanelor sa alunece unul langa celalalt, atunci cand se contracta si se relaxeaza pentru a misca mana si degetele.

c2

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian

Orice afectiune care scade dimensiunile tunelului carpian sau mareste dimensiunea tesuturilor din interiorul tunelului, poate conduce la simptomele sindromului de tunel carpian. Tunelul carpian nu se poate extinde (peretii sunt inextensibili),  astfel orice afectiune care provoaca o presiune anormala in tunel poate produce simptome de sindrom de tunel carpian. Si orice crestere a presiunii in tunelul carpian poate reduce fluxul de sange la nerv, ceea ce duce la pierderea functiei nervoase.

Diferite tipuri de artrita pot provoca inflamatie si presiune in tunelul carpian. Modul in care oamenii exercita sarcinile lor reprezinta un risc de aparitie al sindromului de tunel carpian. Unele dintre aceste riscuri includ :

• forta cu care exercita anumite activitati
• postura
• alinierea incheieturii mainii
• repetarea unor activitati
• temperatura
• vibratiile

Doar unul dintre aceste riscuri, singular, nu poate provoca o problema. Dar a face o miscare care implica mai multi factori ar putea reprezenta un risc mare. Si cu cat o persoana este expusa la unul sau mai multe riscuri, cu atat mai mare este posibilitatea de a avea o problema cu sindromul de tunel carpian.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta cred ca alti factori, cum ar fi fumatul, obezitatea si consumul de cofeina, ar putea fi de fapt mult mai importanti in  dezvoltarea sindromul de tunel carpian.

tunel-carpian-imagine-palma

In alte cazuri, sindromul de tunel carpian poate aparea atunci cand membrana sinoviala se ingroasa de la iritatie sau inflamatie. Aceasta ingrosare determina crearea presiunii in interiorul tunelului carpian, deci nervul median este comprimat intre tendoane si ligamentului carpian transversal. In cazul in care presiunea continua sa creasca, nervul este in cele din urma in imposibilitatea de a functiona in mod normal.

Atunci cand presiunea creste pe nervul median, alimentarea cu sange a invelisului exterior al nervului incetineste, si poate fi chiar oprita. Termenul medical pentru acest lucru este ischemie. Daca presiunea continua sa creasca, in interiorul nervului vor incepe sa apara noi celule (numite fibroblaste) care creaza tesut cicatricial.

Acest lucru se presupune ca produce senzatii de durere si amorteala la nivlul mainii. In cazul in care presiunea este inlaturata, simptomele vor disparea repede. Persistenta acestor fenomene fara un tratament corect, poate incetini sau chiar opri sansele de recuperare.

imagine-manaTraumatismul, cum ar fi o fractura la incheietura mainii, fractura/ luxatie, infectii, arsuri sau alte leziuni termice, tulburari de coagulare, si accidente pot duce la aparitia sindromului de tunel carpian acut. Aceasta afectiune este mult mai putin frecventa decat neuropatia compresiva cronica, cauzata de oricare dintre factorii de risc descrisi anterior. Un accident cu traumatism la incheietura mainii poate provoca umflarea, si o presiune suplimentara in tunelul carpian.

Zona din interiorul tunelului poate fi redusa dupa o fractura sau o luxatie la incheietura mainii. Oasele fracturate la incheietura mainii pot provoca mai tarziu sindromul de tunel carpian, daca fragmentele vindecate duc la iritatii anormale pe tendoanele flexor. Sarcina poate provoca retentia de lichid, ceea ce duce la o presiune suplimentara in tunelul carpian.

Diabeticii pot raporta simptome de sindrom de tunel carpian, care pot fi de la o neuropatie sau de la o presiune reala asupra nervului median. Persoanele cu functie tiroidiana scazuta (numita hipotiroidism) sunt mai predispuse la probleme de sindrom de tunel carpian. Tumorile sau chisturile in incheietura mainii, pe tendoane, sau in tunelul carpian pot provoca, de asemenea, sindromul de tunel carpian.

Simptome

Unul dintre primele simptome ale sindromului de tunel carpian sunt furnicaturile, si amorteala treptata in zonele inervate de catre nervul median. Aceasta este urmata de obicei de durere surda, vaga, in aceleasi zone. Mana poate incepe sa se simta ca fiind adormita, mai ales in primele ore ale diminetii, dupa o noapte de odihna, scazand forta musculara.  In cazul unui sindrom de tunel carpian acut, simptomele sunt bruste si severe,  apar in cateva ore, fata de saptamani sau luni, ca in cazul unei afectiuni cronice.

Chiar daca este acuta sau cronica, durerea asociata cu sindromul de tunel carpian se poate intinde in brat pana la umar. In cazul in care afectiunea progreseaza, muschii tenari ai degetului mare se pot atrofia, provocand neindemanarea atunci cand ridicati un pahar sau o ceasca.

Daca presiunea continua sa creasca in tunelul carpian, muschii tenari continua sa se atrofieze (micsoreze). Atingerea varfurilor degetelor cu degetul mare de la aceeasi mana devine dificila, ceea ce face greu de manevrat elemente, cum ar fi un volan, ziarul, sau telefonul.

c8

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.