Acasa » Asigurari » In transporturi, asigurarile sunt un stres numai daca nu sunt intelese
cargo

In transporturi, asigurarile sunt un stres numai daca nu sunt intelese

Share Button

In transporturi, agitatia este foarte mare, nivelul de stres este, de asemenea, ridicat, si chiar si asa, societatile prospera, au clienti, isi desfasoara activitatea, fac lucruri care acum 20 de ani, spre exemplu, erau imposibile. Rapiditatea transporturilor de marfa, organizarea temeinica a rutelor si depasirea cu usurinta a obstacolelor intampinate pe parcurs sunt lucruri care aduc satisfactie clientilor.

Dar oamenii care lucreaza in transporturi se confrunta cu fel de fel de documente, piedici si asigurari, iar cu privire la asigurari, cresterea galopanta a politei RCA a facut ca transportatorii sa iasa in strada.

Cu referire la asigurarile pe care transportatorii le incheie, multe lucruri ar fi de spus. Este vorba de asigurarea RCA, asigurarea CASCO pentru autovehiculele sau autotrenurile folosite pentru transport, asigurare CRM care protejeaza transporturile in sine si, ceva mai putin stiut, asigurare CARGO (sau asigurarea de bunuri in tranzit) care protejeaza marfa transportata, nicidecum masina sau transportul.

chicco.ro

Este necesar sa se dezvolte putin subiectul asigurarii de tip CARGO pentru ca din cauza denumirii se confunda cu asigurarea CASCO. Dincolo de denumire, este facuta deseori confuzia cum ca asigurarea CRM si asigurarea CARGO sunt echivalente. Iata de ce o definitie pentru asigurarea de bunuri in tranzit merita incercata, la fel si conturarea pe scurt a ceea ce face ca aceasta asigurare sa fie unica, utila si usor de recunoscut.

asigurari

Incercam o definitie pentru CARGO?

Asigurarea CARGO este produsul de asigurare care se poate incheia de catre orice detinator de marfa pentru marfurile transportate de un transportator. Detinator de marfa poate fi inclusiv transportatorul marfii respective sau poate sa nu aiba nicio legatura cu acesta. Asigurarea CARGO mai este denumita „asigurarea de bunuri in tranzit”.

Asadar, atentia trebuie sa se acorde termenilor „marfa” si „bunuri”, deoarece marfa, bunurile sunt subiectul acestui produs de asigurare.

Doua lucruri unice la aceasta polita de asigurare a bunurilor in tranzit

Polita de asigurare CARGO se poate incheia in doua moduri diferite: ori pe o perioada de timp stabilita, estimata pentru ca in aceasta sa aiba loc transportul efectiv de la punctul de plecare pana la punctul de destinatie, ori pe pe o distanta, pentru transportul

  • Rutier
  • Feroviar
  • Naval (pe rauri, fluvii)
  • Maritim (mari, oceane, golfuri)
  • Par avion

cargo

Ca o mentiune aici, pentru fiecare modalitate se poate efectua un abonament. Abonamentul are sens in cazul rutelor prestabilite sau in cadrul programarii mai multor transporturi de marfa cu o anumita frecventa.

Al doilea lucru foarte interesant este ca polita CARGO acopera riscuri referitoare la marfa si incadrate pe 3 clase:

  • De conditie A: toate riscurile posibile, mai putin intarzieri imputabile transportatorului, ambalare necorespunzatoare imputata detinatorului marfii sau pierderi frecvente (ceea ce inseamna faptul ca riscul de pierdere nu mai este risc, ci o certitudine, ceva iminent, neconvenabil pentru firma de asigurari la care se incheie asigurarea de bunuri in tranzit)
  • De conditie B: pierderea sau avarierea bunurilor pe perioada transportului, cauzata de incendii, explozii, scufundari, deraieri, coliziuni, patrunderea apei si altele
  • De conditie C: apropiata celor de conditie B, desi cu unele diferente

asigurare-cargo

Asadar, cine are o marfa si planuieste sa si-o asigure daca apeleaza la un transportator pentru asta, poate sa isi obtina asigurarea CARGO potrivita 100% obiectivelor de business in legatura cu acea marfa. De asemenea, si transportatorii pot sa asigure in acest sens marfa pe care o detin, care apartine acelorasi societati de transport.

Atentie! Un transportator nu poate incheia o asigurare CARGO pentru marfa apartinand altei persoane, daca persoana detinatoare nu a incheiat-o.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.