Noutati
Acasa » Tehnologie » Tehnologia OLED aduce noi inovatii pentru display-uri

Tehnologia OLED aduce noi inovatii pentru display-uri

Share Button

Avem tendinta sa gandim ca diodele organice de lumina (OLED) sunt tehnologii “noi”, in comparatie cu LED-urile, afisajele cu cristale lichide (LCD) si alte solutii de afisare. Au trecut de fapt 30 de ani, de cand Ching Tang si Steven Van Slyke de la Eastman Kodak au dezvoltat primul OLED functional. Daca iti doresti un proiector led, viziteaza Rr-Led.ro.

De la acea zi istorica din 1987, tehnologia OLED a fost adusa in atentia publicului pentru capacitatea sa de a permite o calitate a imaginii de inalta performanta, datorita contrastului sau inerent extrem de ridicat.

Dupa cum puteti vedea in ultima vreme, multe organizatii de conducere, inclusiv mediul academic si marile companii, au contribuit la avansarea tehnologiei OLED. In 1996, TDK Inc. a fost prima companie care a demonstrat o matrice activa OLED (AMOLED), iar AMOLED devine o solutie extrem de viabila de implementare a tehnologiei oled. Samsung si LG au fost producatoare in masa de OLED-uri pentru telefoane mobile si aplicatii TV; Companii precum Visionox din China au transportat OLED-uri cu matrice pasiva in dispozitive portabile si zeci de companii au inceput sa faca investitii serioase, in valoare de miliarde de dolari in tehnologia OLED.

Firma de cercetare a pietei IDTechEx a prezis ca pana in 2020, piata pentru ecrane AMOLED din plastic flexibil se va apropia de 18 miliarde de dolari. Aplicatiile care vor fi integrate cu AMOLED in viitor, includ imbracaminte cu afisaje incorporate, dispozitive AR / VR, casti, bratari, bijuterii / ceasuri si dispozitive de jocuri. Dincolo de afisaje, OLED-urile se dezvolta ca o tehnologie ce inlocuieste iluminatul conventional, deoarece acestea sunt eficiente, ofera in mod natural iluminare difuza si pot schimba dinamic culorile pentru a se potrivi nevoilor mediului.

O alta piata care va atinge aproximativ 1 miliard de dolari din volumul global AMOLED, este domeniul auto. Multi constructori de automobile proiecteaza afisaje mai mari in vehicule pentru a ajuta la sustinerea sistemelor de siguranta, a device-urilor interne si a sistemelor de informare (de bord).

Unele abordari includ afisaje curbate, pentru care AMOLED-urile sunt ideale, acestea furnizand soferului un unghi de vizibilitate mai bun si care nu distrage atentia,  in timp ce monitorizeaza diferitele functii si afiseaza cartografia de deplasare si navigatia, de la centrala pana la grupul de instrumente (afisajul din dreapta in partea frontala a soferului, acolo unde  vitezometrul se afla in mod obisnuit).

Deoarece vehiculele autonome devin disponibile pentru cumparare de catre consumatori, nevoile de afisare se vor schimba, trecand de la actualul grup de instrumente spre spate, unde pasagerul poate avea acces la informatii si poate fi distras.

Afisajele OLED sunt, de asemenea, susceptibile de a juca un rol important in timpul acestei tranzitii. In urma eforturilor initiale de dezvoltare ale inventatorilor OLED, Kodak a continuat sa fie un furnizor notabil al mai multor produse OLED, deja de 14 ani.  Primul device ar fi EasyShare LS633, introdus in 2003 – prima camera digitala AMOLED cu un design de 2.2 inci, afisare si rezolutie de 512 x 218 pixeli.

In plus fata de licentierea tehnologiei sale OLED la alte companii, Kodak a continuat sa efectueze cercetari privind OLED-urile pentru iluminat, afisaje si alte aplicatii. In 2009, compania a lansat primul produs NTSC cu consum redus de energie din industrie, utilizand metoda OLED cu filtru de culoare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*