Noutati
Acasa » Alte chestii » Unde se foloseste aurul ca si materie prima?
This handout picture from the from the 'History Lost' exhibition shows the golden Macedonian wreath acquired in 1998 by the J. Paul Getty Museum in Los Angeles which almost certainly comes from an illicit dig at the area of the royal tomb of King Philip II in Vergina, northern Greece. Having recently regained a number of its own disputed antiquities, Greece now hosts a historical exhibit focusing on centuries of archaeological loot, from the creation of early collections at European museums to the pillage of Baghdad in 2003. AFP PHOTO /HANDOUT/BENAKI MUSEUM

Unde se foloseste aurul ca si materie prima?

Share Button

Nu stiu cum faceti voi, dar eu cand cumpar aur o fac pentru ca imi plac bijuteriile din aur sau pentru ca vreau sa ofer cadou bijuterii de valoare.

Ei bine, aurul are si alte proprietati care il fac sa fie cautat in mai multe domenii care nu au legatura cu zona de fashion si decor.

Capacitatea aurului de a conduce si de a transmite in mod eficient energia termica face ca acesta sa fie foarte util si in industria aviatica.

De exemplu, conform cu mai multe date pe care le ofera publicatia Gold Bulletin, se utilizeaza foarte mult aurul in forma unor folii subtiri si transparente care sunt integrate in panourile de sticla din cabinele de avion in scopul de a preveni inghetul.

Daca un curent electric trece prin acest strat de aur, acesta se va incalzi si caldura pe care o va emite va impiedica inghetul ori in caz de nevoie poate sa topeasca ghiata care se formeaza.

Un alt domeniu care se afla in dezvoltare si unde aurul promite sa aibe un rol foarte important, este zona tehnologiilor care au ca scop reducerea de emisii de carbon.

Pentru ca aceste emisii sa fie reduse si pentru a se diminua noxele eliberate in amosfera se vor utiliza convertori catalitici ce intensifica procese prin care sunt oxidati anumiti compusi ce fac parte din gazul de esapament.

Pentru rolul acesta se prefera metalele pretioase pentru ca sunt singurele care pot sa reziste suficient la temperaturi inalte si la atacul substantelor chimice ce sunt implicate in acest proces. Deja se foloseste platina care e mult mai scumpa decat aurul si este si mult mai rara.

Recent, o companie americana a spus ca a reusit cu succes folosirea aurului in componenta motoarelor diesel ca si catalizator pentru procesul de oxidae in tehnologii care au potentialul sa reduca emisiile de dioxid de carbon.

Aurul face parte si din componenta unor aliaje care sunt usor fuzibile si sunt destinate sudurii. Initial sunt utilizate pe post de bijuterii toate aceste aliaje, dar li s-au descoperit tot mai multe utilizari si in industria mecanica sau electronica.

Daca se combina cu metale care au un punct mic de topire scazut, cum ar fi cositorul sau indiul, aurul poate sa imbunatateasca proprietatile mecanice dar si rezistenta la coroziune a aliajelor pentru sudura si lipit ce se obtine.

O alta ramura a industriei care consuma foarte mult aur, si consumul de aur creste tot mai mult in ultima vreme, este cea care se ocupa de productia electronicelor.

De la aparatele pentru uz militar si pana la calculatoarele de bord de la masini sau telefoanele mobile, si mergand mai departe la piesele electronice din navele spatiale, aurul este ideal pentru a face conexiunile electrice care iau forma unor contacte placate cu aur.

Uneori atunci cand este vorba despre echipamente foarte importante unde siguranta este vitala, aceste circuite pot sa fie facute integral din aur.

De asemenea se foloseste aur si pentru a se obtine sarme de diferite diametre foarte mici, uneori chiar milimetrice pentru ca numai aurul poate sa fie tras in fire atat de subtiri.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*