Nu avem bani infiniți. Cheltuiește-i pe lucruri pe care cercetările arată că te fac fericit!
Majoritatea oamenilor sunt în căutarea fericirii. Există economiști care cred că fericirea este cel mai bun indicator al sănătății unei societăți. Știm că banii ne pot face mai fericiți, deși după ce nevoile de bază sunt îndeplinite, nu devenim cu mult mai fericiți. Una dintre cele mai mari întrebări este cum să ne cheltuim banii, care (pentru majoritatea dintre noi) sunt o resursă limitată.
Este o presupunere foarte logică pe care majoritatea oamenilor o fac atunci când își cheltuiesc banii: deoarece un obiect fizic va dura mai mult, ne va face mai fericiți pentru o perioadă mai lungă decât o experiență unică, precum un concert sau o vacanță. Conform cercetărilor recente, se dovedește că presupunerea este complet greșită.
„Unul dintre dușmanii fericirii este adaptarea”, spune dr. Thomas Gilovich, profesor de psihologie la Universitatea Cornell care studiază problema banilor și a fericirii de peste două decenii. „Cumpărăm lucruri care să ne facă fericiți și reușim. Dar numai pentru o vreme. Lucrurile noi sunt interesante doar la început, dar apoi ne adaptăm la ele. “
Deci, mai degrabă decât să cumperi cel mai recent iPhone sau un nou BMW, Gilovich sugerează să obții mai multă fericire, cheltuind bani pentru experiențe precum mersul la expoziții de artă, făcând activități în aer liber, învățând o nouă abilitate sau călătorind.
Descoperirile lui Gilovich sunt sinteza studiilor psihologice efectuate de el și de alții în paradoxul de la Easterlin, care a constatat că banii cumpără fericirea, dar numai până la un punct. Cum, de exemplu, adaptarea afectează fericirea, a fost măsurată într-un studiu care a cerut oamenilor să-și auto-raporteze fericirea cu achiziții materiale și experiențe. Inițial, fericirea lor cu acele achiziții era clasată cam la fel. Însă, în timp, satisfacția oamenilor pentru lucrurile pe care le-au cumpărat a scăzut, în timp ce satisfacția lor pentru experiențele pe care au cheltuit bani a crescut.
În mod ironic, faptul că un lucru material este întotdeauna prezent funcționează împotriva acestuia, făcând mai ușor să te adaptezi la el. Se estompează și devine parte a noului normal. În timp ce fericirea din achizițiile materiale se diminuează în timp, experiențele devin o parte înrădăcinată a identității noastre.
„Experiențele noastre sunt o parte mai mare din noi înșine decât bunurile noastre materiale”, spune Gilovich. „Îți pot plăcea foarte mult lucrurile tale materiale. S-ar putea chiar să credeți că o parte din identitatea voastră este legată de acele lucruri, dar totuși rămân separate de voi. În schimb, experiențele tale sunt într-adevăr parte din tine. Suntem suma totală a experiențelor noastre. “
Un studiu realizat de Gilovich a arătat chiar că, dacă oamenii au o experiență, ei spun că au avut un impact negativ asupra fericirii lor, odată ce au șansa să vorbească despre aceasta, evaluarea lor asupra acestei experiențe crește. Gilovich atribuie acest lucru faptului că ceva care poate a fost stresant sau înfricoșător în trecut poate deveni o poveste amuzantă de povestit la o petrecere.
Un alt motiv este că experiențele partajate ne conectează mai mult cu alte persoane decât consumul comun. Ești mult mai probabil să te simți conectat cu cineva cu care ai avut o vacanță la Bogota decât cu cineva care se întâmplă să fi cumpărat un televizor 4K ca al tău.
„Consumăm experiențe direct cu alte persoane”, spune Gilovich. „Și după ce am plecat, facem parte din poveștile pe care ni le spunem unul altuia”.
De asemenea, sunteți mult mai puțin predispuși să comparați propriile experiențe cu alte persoane decât le-ați face cu achizițiile de materiale. Un studiu realizat de cercetătorii Ryan Howell și Graham Hill a descoperit că este mai ușor să compari bunuri materiale (câte carate este inelul tău? Cât de rapid este procesorul laptopului tău?) Decât experiențele. Și din moment ce sunt mai ușor de comparat, oamenii o fac.
Cercetările lui Gilovich au implicații pentru persoanele care doresc să-și maximizeze fericirea asupra investițiilor financiare și pentru angajatorii care doresc să aibă angajați mai fericiți.
Așa că dacă te-am convins să renunți la cadourile materiale și să faci o schimbare în viața ta și a celor dragi, pe site-urile de profil o să găsești nenumărate idei pentru experiențe cadou inedite.
0 Shares
Post written by: Ionita Isabela
Follow
TelefoaneCare sunt accesoriile potrivite pentru un smartphone?
- 5 noiembrie 2020
- 76 views
- 3 minute read
TelefoaneDe ce nu funtioneaza senzorul de amprenta pe Samsung Galaxy A40
- 9 noiembrie 2020
- 137 views
- 3 minute read