Achiziționarea unui laptop poate fi o misiune destul de dificilă. Pe lângă faptul că trebuie să te familiarizezi cu o mulțime de termeni tehnici, va fi nevoie să găsești exact configurația potrivită pentru nevoile tale, precum și furnizorul care să o aibă disponibilă în stoc. Am pregătit un articol cu cele mai importante criterii pe care să le ai în considerare, astfel încât să poți alege mult mai ușor laptopul pe care ți-l dorești.
Sistemul de operare
Dacă ești familiarizat cu lucrul la calculator, posibil să fii la curent cu principalele caracteristici ale fiecărui sistem de operare. Dar dacă aceste informații îți sunt străine, trebuie să știi că, în general, laptopurile disponibile pe piață pot avea unul dintre cele 4 sisteme de operare:
- Windows: este cel mai des utilizat, fiind accesibil atât pentru aplicațiile utilitare, dar și pentru cele mai noi jocuri. Poți găsi aici laptopuri HP cu sistem de operare Windows, la cele mai convenabile prețuri;
- macOS: aparține companiei Apple și poate fi găsit pe Macbook-uri. Are o interfață mai îngrijită decât Windows și permite doar instalarea aplicațiilor dezvoltate de compania mamă;
- Chrome: fiind dezvoltat de Google, acest sistem de operare funcționează doar într-un browser web. Deși are o interfață similară cu Windows, Chrome are funcționalități limitate;
- Linux: este o platformă open source, destinată mai degrabă lucrului domestic, decât unui domeniu profesionist, în special deoarece nu permite rularea unor aplicații foarte populare, cum este și MS Office.
RAM
Memoria internă (Random Access Memory) este responsabilă de performanțele laptopului tău. În special dacă vei rula mai multe aplicații simultan (multitasking), vei avea nevoie de o memorie mai puternică. Un minim de 4 GB de RAM îți va permite doar utilizarea unor programe basic, iar recomandările pentru un RAM mediu sunt de 8GB. Dacă ai posibilitatea unui RAM de 16GB, deja poți afirma că ai un computer cu o memorie puternică, iar 32 de GB sunt necesari doar pentru aplicații sau jocuri de ultimă generație.
Spațiul de stocare
Este la fel de important ca și puterea procesorului, recomandarea fiind achiziționarea unui laptop cu spațiu de stocare SSD mai degrabă decât HDD. Prima variantă are o viteză de cel puțin trei ori mai mare, ajutând la obținerea unor performanțe ridicate.
Procesorul (CPU)
Este creierul laptopului și cel care determină performanța finală. Cu cât alegi un laptop cu un procesor mai puternic, cu atât vei putea rula aplicații mai complexe. Poți alege unul dintre cele două branduri consacrate: Intel sau AMD. Procesoarele INTEL se remarcă prin performanțe bune, dar cu un consum destul de mare al energiei stocate în baterie.
O variantă optimă de procesor Intel pentru laptopul tău este un Core i5, accesibil pentru majoritatea activităților. Dacă știi că vei rula aplicații mai puternice, va trebui să alegi un i7 sau chiar i9. Pe de altă parte, AMD se remarcă prin prețurile accesibile, dar cu performanțe similare cu Intel. Echivalentul unui i5 sau i7 este cipul CPU seria Ryzen.
Placa Grafică (GPU)
Această componentă este responsabilă cu transformarea în imagini a informațiilor transmise de procesor. Există laptopuri decente, cu plăci grafice rezonabile pentru activitățile de rutină. Totuși, rularea unor jocuri de ultimă generație necesită existența unei configurații ce include o placă grafică de top, cum ar fi Nvidia și AMD.
Acum ai la dispoziție toate informațiile necesare pentru achiziționarea unui laptop adecvat nevoilor tale. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere, pe lângă specificațiile tehnice și anumite criterii ce țin de estetică.
Printre acestea, cele mai importante sunt dimensiunea, materialele utilizate sau culoarea carcasei. Poți opta pentru un laptop cu o carcasă din plastic sau unul cu carcasa din metal. În plus, bugetul disponibil este un criteriu important în alegere laptopului potrivit pentru tine.