Inainte de a cumpara orice computer nou sau folosit, ar trebui sa va intrebati ce intentionati sa faceti cu el. Deoarece majoritatea computerelor folosite sunt de o generatie sau doua in spatele modelelor cele mai recente. Trebuie sa aveti grija deosebita pentru a va asigura ca nu aveti nevoie de un sistem nou si noi componente pentru a face calculatorul functional. Noi va recomandam sa incercati sa gasiti calculatoare second hand i5 .Iata cateva criterii pe care trebuie sa le aveti in vedere:
Portabilitate: Calatoriti des? Te astepti sa-ti iei computerul cu tine? Marimea si greutatea reprezinta o preocupare, apoi: asigurati-va ca laptopul pe care il cumparati este suficient de mic incat sa il puteti transporta confortabil, dar trebuie sa stiti ca, odata cu portabilitatea, deseori (dar nu intotdeauna) exista si compromisuri in ceea ce priveste caracteristicile si puterea.
Specificatii: Ganditi-va la functiile pe care intentionati sa le executati. Vrei sa jucati cele mai noi jocuri? Codare video sau audio? Un procesor foarte puternic si o memorie mare? Cat de greu va fi de depozitat? Asigurati-va ca ati luat in considerare specificatiile sistemului fata de aplicatiile pe care le veti utiliza. De asemenea, inainte de cumparare puneti-va intrebarea: poate acest computer sa va gestioneze nevoile? (De cele mai multe ori raspunsul este “da”). Daca nu, banii pe care ii veti economisi dupa cumpararea unui computer second-hand care are aplicatii mai lente sau care va avea versiunile anterioare ale aplicatiilor fara caracteristici noi vor fi intr-o oarecare masura in zadar.
Putere: Daca cumparati un laptop, mai ales unul utilizat, cautati cat de mult va costa o baterie de inlocuire sau un adaptor AC de rezerva. In functie de modul in care sistemul a fost utilizat inainte de a fi vandut, bateria respectiva poate sau nu sa detina o incarcare decenta si poate fi, prin intermediul ciclurilor sale de reincarcare gata de reciclare. Acest lucru este important in special daca intentionati sa calatoriti sau sa lucrati in mai multe locatii. Daca veti cumpara un desktop, probabil ca nu este o problema.
In ansamblu, ganditi-va la modul in care intentionati sa utilizati sistemul. in cazul in care calculul de zi cu zi implica tone de aplicatii web, servicii web si cateva aplicatii desktop, un sistem standard poate functiona pentru dvs. Daca aveti cu adevarat nevoie de putere capete de lucru pentru jocuri, proiectare si editare video, doriti sa va asigurati ca sistemul utilizat este la limita provocarii.
Daca cumparati de la un vanzator privat, vedeti daca puteti obtine un test al sistemului. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le verificati:
Verificati daca marginile si intreaga suprafata prezinta fisuri, zgarieturi sau este deteriorata.
Verificati ca ecranul sa nu fie in ceata, pixeli morti sau sa fie decolorat.
Verificati intrarile, porturile si unitatea optica pentru a nu prezenta fire rupte sau defecte. Aduceti cabluri USB cu dumneavoastra, daca este posibil.
Verificati software-ul inclus si, daca este inclusa o licenta, asigurati-va ca sunt disponibile cheile si suporturile media.
Verificati tastatura si trackpad-ul pentru semne de utilizare, uzura sau orice alte semne de uzura