Noutati
Acasa » Sanatate » Protruzia discală – simptome şi cauze

Protruzia discală – simptome şi cauze

Share Button

Protruzia discală poate apărea la orice vârstă, dar este mai răspândită la populațiile mai în vârstă sau la persoanele care sunt implicate în activitate fizică intensă pentru perioade lungi de timp. Este important să înțelegeți simptomele şi cauzele protruziei discale, pentru a preveni agravarea afecțiunii.

Ce este un disc protruzat?

Coloana vertebrală este formată din vertebre care au între ele discuri spinale care acționează ca un amortizor, prevenind deteriorarea țesutului coloanei vertebrale și a osului.

De asemenea, discurile ajută la ușurarea mișcării. Acestea au o carcasă dură și un nucleu lichid. Mișcarea sau alunecarea discului din poziția sa normală are ca rezultat o umflare spre exterior a materialului fluid în punctul cel mai slab al carcasei discului. În multe cazuri, discul se bombează între spațiile vertebrelor. Acest proces are loc pe o perioadă îndelungată. Cu cât o afecțiune progresează mai mult, cu atât simptomele se vor agrava.

Simptome

Dacă o protruzie discala nu a atins încă stadiul de hernie, pacientul poate avea un nivel scăzut de durere sau poate să nu aiba dureri deloc. Un disc protruzat poate să nu provoace deloc durere deoarece nu a atins un anumit nivel de severitate, iar acest lucru poate face dificilă identificarea simptomelor protruziei discale înainte ca afecțiunea să devină mai severă.

Cel mai frecvent, protruziile discale creează puncte de presiune pe nervii din apropiere care generează o varietate de senzații, de la furnicături ușoare și amorțeală până la durere moderată sau severă, în funcție de severitatea afecţiunii. În cele mai multe cazuri, atunci când o protruzie discală a atins acest stadiu, este aproape de hernie.

 • Furnicături sau dureri la degete, mâini, braţe, gât sau umeri. Acest lucru ar putea indica o protruzie discală în zona cervicală.
 • Durere în picioare, coapse, coloana vertebrală inferioară și fese. Acesta este cel mai frecvent simptom și ar putea indica o problemă în regiunea lombară.
 • Dificultate la mers sau senzație de deficiență în timp ce ridicați sau țineți lucruri. Aceste simptome necesită evaluare medicală imediată, deoarece pot fi un semn al unei afecțiuni care poate pune viața în pericol.

Cauze potențiale pentru o protruzie discală

 • Persoanele care duc un stil de viață sedentar sau cele care fumează au șanse mai mari de apariție a protruziei discale.
 • Presiunea continuă din cauza unei leziuni sau a ridicării de greutăți poate uza discurile de-a lungul anilor.
 • Mușchii slăbiți ai spatelui pot accelera procesul și pot duce la o hernie bruscă a discului slăbit.
 • Deși protruziile discale apar în timp, hernia de disc poate apărea rapid în urma traumatismului.
 • Poziția proastă, inclusiv poziția incorectă a corpului în timpul somnului, stând în picioare sau aşezat sunt toți factori de risc care pot contribui la dezvoltarea unei protruzii discale.
 • Obezitatea
 • Sporturile sau activitățile de contact sunt, de asemenea, factori de risc.
 • Alergătorii care nu folosesc pantofi care să le ofere suport ortopedic adecvat pot dezvolta, de asemenea, protruzii discale.
 • Activitățile care pun stres și presiune asupra coloanei vertebrale pot duce la slăbirea discurilor.

Diagnostic

Un examen medical amănunțit, inclusiv cu raze X și, în unele cazuri, scanări CT sau RMN sunt necesare pentru a diagnostica cu exactitate afecțiunile discului.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*