Cele mai inovatoare companii de comert electronic au transformat modul in care cumparam si ne-au deschis noi posibilitati.
Astazi, mai mult ca niciodata, un antreprenor creativ isi poate transforma cu adevarat ideea in realitate. An de an, sunt tot mai multe companii care lasa in urma vechea zicala “dintotdeauna am facut asta”.
Instrumentele se schimba si se reinnoiesc, dar regulile au ramas aceleasi. Daca vrei sa fii inovator si sa te ridici la nivelul asteptarilor, trebuie sa-ti cunosti bine modelul de afaceri si sa decizi care este modul prin care vrei sa-l reinnoiesti.
In acest articol vei gasi categorisirea magazinelor online si detalii despre fiecare in parte, lucru care te va ajuta sa decizi catre ce vrei sa te indrepti, mai exact, de acum incolo.
Patru modele de afaceri traditionale pentru comertul electronic
Daca esti pe cale sa incepi o afacere de comert electronic, cel mai probabil te incadrezi in cel putin una dintre aceste patru categorii generale.
Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje, iar multe companii prefera sa le combine si sa se incadreze in mai multe categorii in acelasi timp.
Stiind, in mare, in ce categorie se incadreaza ideea ta, aceasta categorisire te va ajuta sa identifici in mod creativ ce oportunitati si amenintari ar putea aparea in viitor.
- B2C: Business to consumer
Companiile B2C vand direct clientului final. B2C este cel mai comun model de afaceri. De aceea, in spatele acestei definitii exista multe abordari diferite.
Orice achizitie pe care o faci intr-un magazin online in calitate de client – fie ca este vorba despre un dulap, articole de uz casnic, divertisment – necesita o tranzactie B2C.
Deoarece ciclul de vanzari este mai scurt, companiile B2C investesc de obicei mai putin in marketing pentru a finaliza o vanzare, dar valoarea lor medie a comenzii este mai mica decat cea a companiilor B2B, la fel ca si numarul de comenzi recurente.
- B2B: Business to business
In modelul de afaceri B2B, o companie isi vinde produsul sau serviciul unei alte companii. Tranzactiile B2B au de obicei un ciclu de vanzari mai lung, dar valorile comenzilor sunt mai mari, iar achizitiile recurente sunt mai numeroase.
- C2B: De la consumator la afaceri
Tipul C2B iti permite sa vinzi produse si servicii catre companii.
In acest model de comert electronic, un site poate, de exemplu, sa permita clientilor sa posteze jobul de care au nevoie si sa permita companiilor sa semnaleze alte joburi valabile.
- C2C: De la consumator la consumator.
O activitate C2C, numita si piata online, creeaza o retea intre consumatori pentru a facilita schimbul de produse si servicii. Venitul provine de obicei din comisioane de tranzactie sau reclame.
Cresterea companiilor C2C se autosustine datorita cumparatorilor si vanzatorilor motivati. Dar sunt doua provocari de infruntat: controlul calitatii si ingineria calitatii.
Planificarea este importanta, dar inovatia nu vine de nicaieri. Este timpul sa te hotarasti, sa iti pui norocul la incercare si sa iti recalibrezi afacerea pe baza feedback-ului primit.
O poti face si ai mereu la dispozitie informatii complete!