Noutati
Acasa » Fashion » Ce este mohairul si avantajele pe care le ofera vestimentatiei?
Ce este mohairul si avantajele pe care le ofera vestimentatiei?

Ce este mohairul si avantajele pe care le ofera vestimentatiei?

Share Button

Mohair este, de obicei, o tesatura din matase sau din parul caprei Angore. Atat durabil, cat si rezistent, mohairul este notabil pentru luciul ridicat, care l-au ajutat sa obtina denumirea “fibra de diamant” si este adesea folosit in amestecuri de fibre pentru a adauga aceste calitati unui produs textil. Mohair se vopseste exceptional de bine.

Mohair este calduros in timpul iernii, avand proprietati excelente de izolare, si racoros in timpul verii datorita proprietatilor sale de umiditate. Este durabil, natural elastic, rezistent la flacara si rezistent la impachetare.

Este considerat a fi o fibra de lux, cum ar fi casmir, angora si matase, si este de obicei mai scumpa decat lana produsa de oi. Din mohair au fost facute si rochii de ocazie foarte elegante.

Mohair este compus mai ales din keratina, o proteina gasita in parul, lana, coarnele si pielea tuturor mamiferelor.

Fibra Mohair este de aproximativ 25-45 microni in diametru. Se mareste in diametru cu varsta caprei, crescand impreuna cu animalul. Parul fin,de la animalele mai tinere, este folosit pentru aplicatii mai fine, cum ar fi imbracamintea, iar parul mai gros, de la animalele mai batrane, este mai des folosit pentru covoare si tesaturi grele destinate imbracamintii exterioare.

Africa de Sud este cel mai mare producator de mohair din lume, producand aproximativ 50% din productia mondiala totala. Materialul este utilizat pentr esarfe, palarii de iarna, costume, pulovere, haine, sosete si mobilier de casa.

Fibra Mohair se gaseste, de asemenea, in covoare, tesaturi de perete, fire de artizanat si multe alte tesaturi si poate fi utilizata ca inlocuitor pentru blanuri. Deoarece textura sa seamana cu parul uman, mohairul este adesea folosit pentru a face peruci de papusi de inalta calitate sau pentru a creea papusi personalizate.

Mohair este un fir foarte moale in comparatie cu alte fibre naturale si sintetice. Imbinat cu lana, puternic dimensionata, ajuta ca fibrele de mohair netede sa-si pastreze forma. Mohair este, de asemenea, evaluat pentru anumite alte caracteristici unice: este mai calduros decat alte fibre, chiar si atunci cand este folosit pentru a face o imbracaminte usooara;  fibrele mohair au un luciu distinctiv creat prin modul in care reflecta lumina.

Datorita capacitatii de a absorbi foarte bine colorantii, firele mohair pure sunt de obicei recunoscute pentru culorile lor saturate vii.

Fibrele din tapii tineri sunt mai moi si sunt folosite pentru fabricarea firelor pentru imbracaminte. Fibrele din caprinele mature sunt folosite pentru a produce lucruri precum covoarele. Mohair este, de asemenea, folosit pentru “pantofi de alpinism” pentru schiuri de tip randonnee.

Mohairul este folosit intr structura unui covor care permite schiorului o metoda adecvata de ascensiune fara a aluneca in jos. In 2009, productia mondiala de mohair a fost estimata la aproximativ 5.000 de tone pe an, in scadere de la un nivel ridicat de 25.000 de tone in anii 1990. Africa de Sud reprezinta 60% din productia totala.

De aici mohairul este in general exportat brut sau semi-prelucrat fabricantilor de textile din Europa, Marea Britanie si Orientul Indepartat. Preturile pentru mohair  au scazut in 2010/ O piata emergenta pentru producatorii de mohair a fost China.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*