O aplicatie mobila este in primul rand software. Un program care poate fi descarcat pe un smartphone sau tableta care contine un fisier care este instalat si apoi executat de sistemul de operare al telefonului mobil. Acest fisier este codat intr-un limbaj de dezvoltare specific dispozitivului.:
- Java sau Kotlin pentru Android (de exemplu, smartphone-uri si tablete Samsung)
- Obiectivul C sau Swift pentru IOS (dispozitive Apple).
In functie de fiecare caz, tehnologiile si limbajele de dezvoltare utilizate vor fi diferite si fiecare tip de aplicatie mobila are specificitatile sale. Si anume, este posibil sa dezvoltam o aplicatie capabila sa ruleze pe ambele sisteme de operare (IOS si Android): aceasta se numeste aplicatie hibrida
Ce tip de aplicatie sa alegi?
- Aplicatia nativa
Acest tip de aplicatie reprezinta majoritatea aplicatiilor pe care le descarcam in fiecare zi. O aplicatie nativa este o aplicatie mobila dezvoltata special pentru unul dintre sistemele de operare utilizate de smartphone-uri si tablete (iOS, Android etc.).
Dezvoltarea unei aplicatii native face, in general, posibila utilizarea tuturor functionalitatilor legate de sistemul de operare tinta (GPS, accelerometru, camera etc.) si, de asemenea, face posibila oferirea de aplicatii in general mai bogate decat aplicatiile web in HTML5. Odata descarcate si instalate, unele aplicatii pot fi folosite si fara conexiune la internet.
Aceste aplicatii pot fi distribuite prin intermediul platformelor de descarcare (magazin de aplicatii pentru Apple sau magazin Google Play pentru Android de exemplu) sau instalate direct.
- Aplicatia hibrida sau multiplataforma
Dezvoltare de aplicatii hibride
Situata intre aplicatia mobila si cea web, aplicatia hibrida este accesibila pe toate platformele de aplicatii. Este o aplicatie mobila care imbina caracteristicile unei aplicatii web si cele ale aplicatiei native mentionate mai sus. Este o tehnologie multiplataforma, care economiseste foarte mult timp, daca proiectul nu este prea complex si nu necesita dezvoltarea unor pluginuri specifice.
Acest tip de aplicatie mobila minimizeaza costurile si durata dezvoltarii sale, chiar daca aceasta va fi in detrimentul perfectiunii si calitatii care caracterizeaza aplicatia nativa. Aplicatiile cross-platform sunt considerate a fi mai putin eficiente si mai putin fluide decat aplicatiile native.
Ce mediu de dezvoltare trebuie folosit?
Din nou, alegerea unui mediu de dezvoltare pentru a dezvolta o aplicatie mobila depinde de platforma utilizata:
- Xcode IDE este instrumentul de dezvoltare Apple, disponibil exclusiv pe MAC,
- Android Studio dedicat Android,
- Eclipse, de asemenea, dedicat dezvoltarii pentru sistemul de operare Android,
- Visual Studio oferit de Microsoft pentru dezvoltarea aplicatiilor Windows Mobile.
Aceste medii de dezvoltare sunt adesea completate de SDK-uri, adica instrumente de dezvoltare software specifice unui terminal.
Pe ce piete sa distribui aplicatia mea?
La fel ca site-urile web, care sunt listate in motoarele de cautare, aplicatiile mobile sunt disponibile pe piete, din nou in functie de tipul de dispozitiv mobil utilizat. Majoritatea aplicatiilor mobile sunt distribuite de pe platformele de descarcare, in functie de sistemul de operare al telefonului:
- Magazin Play pentru Android. (laptop sau tablete Samsung de exemplu)
- App Store pentru iOS. (Apple) care se vad bine inclusiv pe un display iPhone 11.
- Windows Store pentru Windows Mobile.
Aplicatiile sunt platite sau gratuite (dar de obicei cu reclame).
Informatii mai putin cunoscute despre aplicatii
De la aparitia smartphone-ului, aplicatiile mobile preiau rapid domenii ale vietii, cum ar fi comunicarea, divertismentul, cumparaturile si multe altele. Pentru companii, dezvoltarea de aplicatii mobile devine o necesitate pentru a tine pasul cu nevoile consumatorilor. Dezvoltarea aplicatiilor mobile este un domeniu foarte larg; pentru a va ajuta sa va cresteti gradul de constientizare, iata 13 fapte uimitoare despre dezvoltarea aplicatiilor mobile.
- Se preconizeaza ca vanzarile de tablete se vor potrivi cu vanzarile de computere in urmatorii doi ani. Avand prioritate dezvoltarea aplicatiilor mobile fata de site-uri web pentru functionalitate, este mai putin nevoie de computere personale si o nevoie tot mai mare de dispozitive mobile precum tablete si smartphone-uri.
- Aplicatiile mobile sunt utilizate mai mult decat site-urile web. O presupunere comuna este caaplicatiile mobile sunt utilizate mai putin in comparatie cu site-urile web. Cu toate acestea, oamenii isi petrec de fapt 87% din timp pe aplicatii mobile, ceea ce face ca dezvoltarea aplicatiilor mobile sa fie o necesitate pentru companii.
- Aplicatiile mobile pot fi dezvoltate pe mai multe platforme. Proiectarea buna a aplicatiilor in NZ este esentiala, deoarece exista sisteme de operare diferite si limbaje de programare diferite pe platforma. Dezvoltarea de aplicatii mobile pe mai multe platforme este esentiala pentru a castiga cel mai larg public potential si pentru a maximiza potentialul de castig.
- 74% dintre dezvoltatorii de aplicatii mobile utilizeaza doua sau mai multe platforme in acelasi timp. Intr-o cercetare din 2011, s-a aratat ca 80% dintre dezvoltatori se dezvolta aplicatii pentru Android, iOS sau ambele. Dezvoltatorii care nu dezvolta aplicatii mobile pentru cel putin una dintre cele doua platforme majore au in general jumatate din veniturile celor care o fac.
Acestea sunt informatii statistice mai putin cunoscute, accesibile in general dezvoltatorilor.