In aceasta epoca a consumatorilor care taie cablurile, care iubesc confortul, epoca in care se pare ca tehnologia a ajuns la apogeu in toate domeniile de activitate, cu siguratna nu este o surpriza faptul ca, pentru fiecare dintre noi o casca fara fir sau un set de casti fara fir vor deveni in curand un element de baza.
Un lucru pe care il stiti este ca libertatea de a va deplasa fara a avea de-a face cu cabluri incurcate este cu adevarat atractiva. Cu toate acestea, exista cateva alte lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand alegeti o pereche de casti wireless pentru smartphone-ul dvs., iar acest articol va aduce la cunostinta cateva dintre lucrurile cele mai importante pe care trebuie sa le cunoasteti.
Ce sunt de fapt castile fara fir?
Castile wireless adevarate se refera la castile Bluetooth sau IEM-urile care nu au nici cabluri sau fire intre ele, nici la o sursa audio (smartphone-uri, playere MP3, tableta etc.). Deoarece nu au fire, microfonul, comenzile si bateria sunt incorporate in carcasa castilor.
Tipul tehnologiilor fara fir
- Bluetooth
Majoritatea castilor fara fir utilizeaza Bluetooth. Deoarece majoritatea dispozitivelor electronice sunt compatibile Bluetooth, castile Bluetooth va ofera mai multe surse audio la care sa va conectati. Este considerat mai sigur sa utilizati aceste casti decat cele despre care vom discuta in continuare, deoarece conexiunile Bluetooth sunt posibile prin asocierea directa.
Desi nu are nevoie de o linie de vedere clara pentru a se conecta, autonomia versiunilor mai vechi Bluetooth este destul de limitata, deoarece poate ajunge pana la doar 10 m. Inutil sa spunem ca, calitatea sunetului poate fi problematica la castile Bluetooth de calitate scazuta.
Cu toate acestea insa, cele mai noi casti fara fir compatibile cu aceasta tehnologie sunt de calitate premium, rezista si mult timp incarcate, insa si pretul lor este unul pe masura calitatii si a asteptarilor.
- Infrarosu (IR)
Castile wireless cu infrarosu transmit semnale audio prin unde infrarosii, la fel ca telecomanda televizorului, de la o unitate de baza. Castile IR mai scumpe pot rivaliza cu calitatea sunetului castilor cu fir. De fapt, transmit sunetul separat catre castile din stanga si din dreapta, rezultand un efect de sunet captivant.
Dezavantajul in aceasta situatie este reprezentat de distanta pe care o poate atinge infrarosul; distanta care este foarte limitata, unitatea de baza fiind capabila sa ajunga doar la casti fara fir IR de pana la 7 metri. In plus, trebuie sa fie in linie directa de vedere pentru a evita interferentele. Atata timp cat va feriti de obstacole, castile IR nu pot prezenta interferente statice sau radio.
- Radiofrecventa (RF)
Castile care utilizeaza unde radio sunt mai puternice in ceea ce priveste autonomia, permitandu-va sa va plimbati pana la 91 de metri fara pierderea conectivitatii.
Cu toate acestea, lipsa capacitatilor de bas a fost o problema obisnuita in randul modelelor de casti RF de pe piata. Acestea au o calitate a sunetului mai buna decat Bluetooth, dar factorii de configurare a mediului afecteaza performanta sunetului.
Kleer
Cel mai nou membru din acest grup, tehnologia fara fir Kleer Wireless este cunoscuta mai ales pentru transmisia fara pierderi a sunetului, oferind un sunet de calitate pe CD pe 16 biti, asa cum sustine producatorul sau SMS Audio.
Este de asemenea cunoscut acest tip de casti pentru consumul redus de baterie; castile fara fir avand o durata de pana la 3 pana la 4 ori mai lunga decat castile Bluetooth, si distanta fata de telefon la care pot functiona, poate ajunge pana la 15 metri sau chiar pana la 20 de metri.