Noutati
Acasa » Jocuri » Cine poate apela la marketing online?

Cine poate apela la marketing online?

Share Button

Ce este marketingul online si care sunt avantajele acestuia?

Marketing online  reprezinta un set de instrumente si metodologii puternice, folosite pentru promovarea unor produse sau servicii prin intermediul internetului.

Online marketing permite o gama mai variata de strategii si abordari fata de marketingul traditional. Mai „pe romaneste”, sa faci marketing online inseamna sa-ti promovezi afacerea prin internet.

 De ce marketing online?

Este de ajuns sa ne uitam la cum ai ajuns tu aici, nu? Fie ca ne place sau nu, internetul ocupa un rol din ce in ce mai important in viata noastra. Studiile spun ca 81% dintre noi s-au informat prima data online, inainte de a cumpara ceva dintr-un magazin fizic.

Desi volumul total al vanzarilor care se fac online inca este mult mai mic fata de cel care se intampla in magazine fizice, cresterea acestuia este impresionanta.

In plus, marketingul online iti permite sa masori si sa controlezi mult mai bine totul.

Poti sa vezi cati oameni au intrat pe site, de unde au venit, cat au stat, ce pagini au vizualizat, ce varsta au, ce alte interese au etc.

Daca observi ca s-a strecurat o greseala intr-o campanie de promovare, poti pur si simplu sa pui pauza, schimbi imaginea si o pornesti din nou.

Principalul avantaj al online marketing e faptul ca aici este atentia noastra astazi.

Care sunt principalele canale de promovare?

Definitia marketing-ului online nu ne ajuta cu nimic daca nu intelegem principalele canale de marketing online.

Cateva canale de marketing online care functioneaza si in Romania sunt: Promovarea prin Google Adwords – (sau PPC) se refera la reclamele care apar deasupra rezultatelor organice cand facem o cautare pe Google.

In cazul acestui canal de marketing online, cel care se promoveaza liciteaza pentru anumite cuvinte cheie si plateste atunci cand cineva da click pe anuntul lui. SEO (Search Engine Optimization) sau optimizarea pentru motoarele de cautare se refera la eforturile prin care site-ul nostru urca in rezultatele motoarelor de cautare.

Daca in cazul Adwords platim pentru click, aici traficul este „gratis”. In Romania, cele mai populare retele sociale sunt, de departe, Facebook si Instagram. De obicei, prin aceste retele avem doua posibilitati de promovare: organice si platite. Doar ca, in general, eficienta promovarii organice scade cu timpul.

De aceea, un buget pentru promovare platita este esential pentru cei care vor rezultate in marketing online si social media marketing. Este crucial sa retii faptul ca tot timpul obiectivele de marketing sunt secundare si trebuie sa sustina obiectivele de business.

Degeaba incepem cu obiectivele de marketing. Uneori, si daca reusim sa le atingem, se poate sa nu aiba un impact mare asupra afacerii.

Principalele canale de marketing online (care functioneaza si in Romania)

Promovarea prin Google Adwords

Conceptul de functionare a Google Adwords este foarte simplu. Alegi cateva cuvinte cheie pentru care doresti sa apara o reclama pe Google, iar in momentul in care cineva cauta acele cuvinte, va vedea reclama ta. De aceea, se foloseste acest canal de promovare doar cand exista cerere pentru produsul sau serviciul nostru.

Promovarea pe Facebook

Facebook iti permite sa arati o reclama destul de specific in functie de interesele si comportamentele oamenilor

SEO – optimizarea pentru motoarele de cautare

Un site optimizat pentru motoarele de cautare inseamna ca atunci cand cineva cauta dupa produsul/serviciul tau pe Google (sau alt motor de cautare), site-ul tau apare in rezultatele organice. Investitia in SEO este pe termen mediu si lung. Rezultatele apar dupa luni de zile, nu dupa cateva ore, ca si in cazul Google Adwords. In schimb, odata ce site-ul tau ajunge pe primele pozitii in Google, e unul din cele mai rentabile si eficiente canale de promovare online.

Video marketing: Facebook & Youtube

Youtube-ul este unul din motoarele de cautare de top care iti permite sa iti expui afacerea in fata a peste 1 miliard de utilizatori. Avantajul acestui canal de promovare e faptul ca utilizatorii sunt inclinati sa petreaca mult mai mult timp pe aceasta platforma spre deosebire de Facebook .

Google Display

Promovarea prin Google Display inseamna ca reclama ta (fie un banner, fie doar un simplu text) va aparea pe alte site-uri care s-au inscris in reteaua Google Ad Sense in functie de diverse criterii pe care le alegi tu: cuvinte cheie, industrie sau poti alege direct site-urile pe care doresti sa te promovezi. Aici avantajul principal ar fi costul per click mult mai mic decat in cazul Google Adwords.

Email Marketing

Emailul ramane una din cele mai avantajoase metode pentru a mentine legatura cu potentialii clienti. In primul rand, e un canal de marketing ieftin, aproape gratis.

Primul pas pentru a gasi canalul de marketing sau metoda potrivita pentru a te promova, e sa iti definesti clar nevoile modelului tau de business.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*