Noutati
Acasa » Auto » Ulei de motor: Cum functioneaza si cum se gaseste uleiul de motor potrivit

Ulei de motor: Cum functioneaza si cum se gaseste uleiul de motor potrivit

Share Button

Uleiul pentru motor este sangele automobilului – fluidul care mentine intregul vehicul in viata. Fara ulei nu exista putere a motorului si fara putere nu se progreseaza. Din pacate, apar probleme mereu atunci cand este prea putin sau un ulei de motor prea vechi este in circulatie si proprietarii de vehicule neglijeaza intretinerea. Uleiul are multe functii importante in cadrul blocului motor. In acest articol vei afla care sunt acestea si cum poti gasi uleiul potrivit pentru masina ta.

Ce face uleiul de motor?

Uleiul de motor joaca un rol central in secventa functionala a vehiculului si indeplineste mai multe sarcini in acelasi timp.

  • Ungerea motorului: Daca este disponibil suficient si uleiul potrivit, totul functioneaza fara probleme.
  • Reducerea frictiunii mecanice a elementelor individuale ale motorului: aici este important ca uleiul sa aiba intotdeauna consistenta corecta, indiferent daca este rece sau foarte fierbinte, ca atinge toate punctele importante si il acopera bine.
  • Functia de racire : Uleiul raceste, de asemenea, partile mecanice care se freaca intre ele, deoarece lichidul de racire nu ajunge acolo.

Asigura-te ca alegi uleiul potrivit pentru masina ta. Atelierele si benzinariile pot oferi de obicei informatii utile ce te pot ajuta in privinta alegerii celor mai potrivite uleiuri de motor Shell pentru economie de combustibil

Alte functii ale uleiului de motor

  • Etansare: Etansarea pieselor fine, cum ar fi pistoanele, inelele pistonului sau suprafetele de alunecare a cilindrilor.
  • Curatarea elementelor motorului : reziduurile de ardere si abraziunea metalica sunt absorbite si mentinute in suspensie in ulei – astfel incat acesta sa nu poata patrunde in alte zone si sa provoace daune acolo.

Daca lampa de ulei se aprinde pe afisaj , aceasta poate insemna doar ca  nivelul de ulei este scazut . Apoi mergi la o benzinarie sau la un atelier inainte de a continua calatoria. In cel mai bun caz, adauga ulei de motor si totul este bun. Daca continui sa conduci si sa ignori avertismentul, motorul poate fi deteriorat , ceea ce echivaleaza cu o pierdere totala a vehiculului.

Diferite tipuri de ulei: la ce ar trebui sa fii atent?

Cand vine vorba de alegerea uleiului de motor potrivit, poate fi o decizie foarte lunga si complexa. Diferite masini necesita uleiuri diferite . Exista, de asemenea, intrebarea daca este extrem de rece sau extrem de cald in zona ta. Unii producatori recomanda utilizarea unui model specific, in timp ce altii lasa alegerea la dispozitia ta. Faptul este: oricat de diferite sunt conceptele de motor, aplicarea uleiului de motor este la fel de variata. In caz de indoiala, se aplica urmatoarele: respecta specificatiile producatorului .

Toti producatorii testeaza motoare noi cu uleiuri diferite. Sistemul de filtrare a uleiului, metalurgia si designul individual al motorului sunt luate in considerare. Pentru a nu pierde garantia sau pentru a risca deprecierea, trebuie sa urmezi absolut instructiunile producatorului. 

In principiu, de asemenea, nu este recomandabil sa amesteci uleiuri diferite, deoarece acestea pot corespunde profilurilor de cerinte diferite si pot avea caracteristici de performanta diferite. Acorda atentie informatiilor din instructiunile de utilizare sau din cartea masinii.

Elgeka-Ferfelis este incepand cu anul 2008 importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania, comercializand lubrifianti de cea mai inalta calitate marca Shell: uleiuri de motor si transmisie pentru autoturisme si camioane, lubrifianti pentru aplicatii industriale si vaseline. Aceasta reprezinta cu profesionalism divizia de lubrifianti Shell, oferind tuturor clientilor sai asistenta tehnica necesara pre si post vanzare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*