Noutati
Acasa » Stiri » Ce este un server proxi?
Ce-este-un-server-proxi

Ce este un server proxi?

Share Button

In cazul in care ati lucrat intr-o retea care apartine unei companii mari cel mai sigur ati intalnit si  termenul de server proxy.

Fara un asemenea server nu se pot accesa paginile web si serviciile de pe internet din afara retelei companiei respective. Ce sunt aceste servere si ce fac ele de sunt atat de importante, cand sau de ce trebeuie sa utilizati un server proxy?

Sunt mai multe tipuri de servere proxy ce fac mai multe tipuri de intermediere. In articolul acesta vom face referire la cel mai cunoscut tip de server si anume cel care ajuta accesul la siteuri si la servicii internet. Se pot gasi si servere second hand.

In limba engleza termenul proxy inseamna intermediar autorizat care actioneaza in numele unor persoane. Serverele proxy sunt intermediari autorizati ai calculatorului si actioneaza intre calculator si internet.

Un astfel de server face cereri spre paginile sau serviciile web care sunt accesate de pe el in numele utilizatorului. Presupunem ca va aflati la serviciu la unul dintre calculatoarele firmei la care lucrati. Browserul este configurat pentru a utiliza un server proxy si doriti sa vizitati un anumit site.

Dupa ce tastati numele site-ului cererea va fi transmisa de navigator spre serverul proxy folosit. Acesta va trimite cererea spre serverul unde se afla site-ul respectiv. Serverul trimite o pagina spre serverul proxy si aceesta la randul sau o trimite spe un calculator care a initiat o cerere.

Ca si rezultat al cererii si informatiei trimisa site-ul vede ca e vizitat un anumit server. Acum ati inteles si procesul care sta la baza utilizarii unui server proxy. Vom vedea imediat si beneficiile si problemele care rezulta din utilizarea unui astfel de server.

Cel mai important motiv pentru care diverse companii utilizeaza servere proxy e faptul ca ele ofera un foarte bun control asupra modului in care se va folosi conexiunea la internet in companie. O companie poate sa configureze un server proxy in asa fel incat sa se blocheze accesul angajatilor spre site-uri nedorite precum cele care au continut pentru adulti, retele sociale sau site-uri pe care lumea piede timpul.

Folosirea unui server proxy ofera unei companii si un jurnal detaliat cu toata activitatea de pe net a angajatilor. Compania poate sa afle foarte usor site-urile pe care le acceseaza angajatii in timpul serviciului si cat de des acceseaza acestia un anumit site si pentru cat timp.

Cu ajutorul jurnalelor companiile pot sa identifice rapid angajatii care pierd vremea in mod frecvent si nu lucreaza.

De asemenea sunt utilizate servere proxy pentru ca acestea pot sa optimizeze viteza de conectare la interent. Un server proxy poate sa comprime datele transmise pe internet si poate sa creeze un cache cu paginile web accesate si cu fisierele sau poate sa elimine reclamele aflate pe site-urile vizitate.

Atunci cand se acceseaza o pagina web cu ajutorul unui server proxy aceasta poate sa ascunda adresa IP daca e configurat sa faca asta si poate sa trimita un alt utilizator in locul celui utilizat de navigatorul de internet si de asemenea poate sa blocheze cookie-urile.

One comment

  1. Serverele de proxy si softurile de VPN sunt foarte utilizate in strainatate unde pirateria este aspru pedepsita. Cred ca acesta este principalul motiv pentru care romanii nu prea stiu despre ele.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*