Noutati
Acasa » Stiri » Ce sunt si cum functioneaza adresele IP ?
Ce sunt si cum functioneaza adresele IP ?

Ce sunt si cum functioneaza adresele IP ?

Share Button

Internetul reprezinta una din laturile tehnologiei care a evoluat extrem de rapid. Astfel, in zilele noastre, exista o multime de companii care furnizeaza diferite servicii legate de internet. O astfel de companie este IT Exclusiv. IT Exclusiv reprezinta o echipa de profesionisti care se ocupa cu proiectarea, intretinerea si promovarea site-urilor web.

In cele ce urmeaza, vom vorbi despre ce sunt si cum functioneaza adresele IP.

Fiecare computer de pe Internet are un numar unic de identificare, numit si adresa IP. Acest IP se traduce prin Internet Protocol, care reprezinta limbajul pe care computerele il folosesc pentru a comunica pe Internet. Un protocol este modalitatea predefinita prin intermediul careia cineva care doreste sa foloseasca un serviciu „vorbeste” cu acesta.

Acest „cineva” ar putea fi o persoana, insa, de cele mai multe ori este un program precum browser-ul web. O adresa IP tipica arata astfel: 216.27.61.137. Pentru a fi mai usor de retinut, adresele IP sunt exprimate, in mod normal, in format zecimal. Insa, computerele comunica in forma binara. Iata cum arata adresa de mai sus in forma binara: 11011000.00011011.00111101.10001001. Cele patru numere din adresa IP sunt numite octeti, deoarece fiecare are cate opt pozitii atunci cand este vizualizat in forma binara.

Daca adunam toate pozitiile, vom obtine 32, iar acesta este motivul pentru care adresele IP sunt considerate numere de 32 de biti. Din moment ce fiecare din cele opt pozitii poate avea doua stari diferite (1 sau 0), numarul total de combinatii posibile pe octet este 28 sau 256. Astfel, fiecare octet poate contine valori cuprinse intre 0 si 255. Combinand cei patru octeti vom optine 232 sau un numar de 4,294,967,296 de valori unice posibile.

Din cele aproape 4,3 miliarde de combinatii posibile, anumite valori sunt restrictionate de la utilizare, ca adrese IP tipice. De exemplu, adresa IP 0.0.0.0 este rezervata pentru reteaua implicita, iar adresa 255.255.255.255 este folosita pentru emisiuni. Octetii servesc un alt scop decat simpla separare a numerelor. Acestia sunt folositi pentru a crea clasele adreselor IP, care pot fi atribuite unei anumite afaceri, guvernului sau unei alte entitati bazate pe dimensiune si necesitate. Octetii sunt impartiti in doua sectiuni: Net si Host.

Sectiunea Net contine intotdeauna primul octet. Aceasta este folosita pentru a identifica reteaua de care un computer apartine. Sectiunea Host (uneori denumita si Node) identifica computerul real din retea. Aceasta sectiune contine intotdeauna ultimul octet. Exista cinci clase IP si inca o serie de adrese speciale.

DNS – Domain Name System

Atunci cand Internetul se afla in faza incipienta, acesta era alcatuit dintr-un numar mic de computere conectate impreuna prin intermediul modem-urilor si a liniilor telefonice. Se puteau realiza conexiuni doar prin furnizarea adresei IP a computerului cu care doreai sa realizezi o legatura. De exemplu, o adresa IP tipica ar fi putut fi 216.27.22.168.

Acest lucru era in regula atunci cand existau doar cateva gazde, insa totul a devenit greoi atunci cand mai multe sisteme au venit online. Prima solutie pentru aceasta problema a fost un simplu fisier text mentinut de catre Centrul de Informare a Retelei care a mapat numele catre adresele IP. Curand, acest fisier text a devenit atat de mare incat era foarte greu de gestionat. In 1983, Univeristatea din Wisconsin a creat asa-numitul DNS (Domain Name System), care mapeaza numele text pentru adresele IP in mod automat.

Pentru mai multe detalii cu privire la serviciile oferite de IT Exclusiv accesati www.itexclusiv.ro.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*