Protejeaza telefonul de potentiale vulnerabilitati prin revocarea permisiunilor din aplicatiile pe care nu le utilizezi de obicei.
Avem aplicatii pentru aproape orice, dar odata cu trecerea timpului, multe dintre aceste aplicatii cad in uitare si le mentinem consumatoare de resurse si cu acces la functiile si permisiunile mobilului nostru.
Daca doresti sa impiedici acest lucru, ai posibilitatea de a activa o setare care iti va permite sa revoci automat permisiunile acestor aplicatii. Daca folosesti telefonul mult, ai nevoie de o husa telefon.
Dezactivarea automata a permisiunilor
Telefoanele mobile au din ce in ce mai multa capacitate de stocare, astfel incat numarul de aplicatii pe care le putem acumula este mult mai mare. Deci, nefiind lipsiti in spatiu, de obicei le adunam aproape compulsiv de multe ori o serie de aplicatii.
Nu numai ca consuma memorie, dar folosesc si alte resurse si au acces la functii precum permisiunile, ofera acces la utilizarea camerei, locatiei sau contactelor, printre altele.
Cea mai buna solutie ar fi dezinstalarea lor, dar exista unele dintre aceste aplicatii pe care, desi nu le folosim foarte des, este convenabil sa le pastram in sistemele noastre, deoarece garanteaza buna functionare si actualizare a altor dispozitive sau gadgeturi pe care le-am configurat.
De cele mai multe ori aplicatiile pe care le instalam ne cer permisiunea de a accesa functii care nu sunt strict necesare pentru functionarea lor si care pot reprezenta o incalcare a securitatii.
Altele, pe de alta parte, ne cer acces la utilitati care sunt cu adevarat necesare pentru buna lor functionare. Oricare ar fi motivul, putem limita accesul facand o simpla ajustare.
Deci, daca dorim sa restrictionam utilizarea permisiunilor pe care le fac aceste aplicatii, le putem dezactiva cu o ajustare simpla. Ceea ce permite acest lucru este ca, dupa un timp in care nu am folosit automat o aplicatie, sistemul nostru elimina permisiunile pe care le-am acordat la momentul respectiv.
Inainte de a dezactiva permisiunile aplicatiilor noastre, primul lucru este sa efectuam o mica analiza a utilizarii pe care o facem celor pe care le-am instalat. Dezinstalarea celor de care nu mai avem nevoie sau limitarea permisiunilor, pentru a face acest lucru:
- Selectati aplicatia din sertarul aplicatiei.
- Apasa continuu pe pictograma pana cand apare in meniul plutitor.
- Selecteaza “informatii despre aplicatie”, pentru a le accesa, deoarece numele sau sugereaza toate informatiile legate de aplicatie.
- Printre optiunile disponibile alege “permisiuni”
- In noul meniu pe care il accesam gasim un buton glisant langa “elimina permisiunile daca aplicatia nu este utilizata”. Gliseaza butonul in pozitia activata.
In aceasta sectiune putem verifica permisiunile de care se bucura aplicatia, daca in cateva luni sistemul nu inregistreaza niciun tip de activitate in aceasta aplicatie, va continua automat sa le elimine.
In acest fel evitam posibile vulnerabilitati ale sistemului, in plus fata de aceasta vom observa se imbunatateste performanta dispozitivelor noastre, deoarece multe dintre procese dispar in fundal.
Cand vine momentul daca decidem sa folosim din nou aplicatia, trebuie doar sa o redeschidem si atunci cand o facem, ne va cere sa activam din nou permisiunile. Dar intre timp suntem siguri ca aceste aplicatii nu vor avea acces la aceste functii.