Cu numai cativa ani in urma, compact fluorescent light (becul compact fluorescent) reprezenta calea de urmat pentru toti clientii ce se aflau in cautarea unor becuri ieftine, eficiente energetic, care sa le poata inlocui cu succes pe cele standard, incandescente. Pentru becuri LED de calitate, intra pe Lanterne.ro.
Dar, pe masura ce calitatea de iluminare asigurata de tehnologia becurilor LED s-a imbunatatit iar costurile acestor becuri au scazut si ele, producatorii si marii retaileri au inceput sa promoveze mai mult aceasta tehnologie.
Acum, gigantul industrial General Electric, spune in sfarsit “La revedere” tehnologiei compact fluorescent light sau CFL. Cei de la General Electric au anuntat deja ca vor stopa productia si vanzarea de astfel de becuri in Statele Unite, pana la sfarsitul anului.
“Acum este timpul potrivit sa facem tranzitia de la tehnologia CFL la cea LED” a declarat John Strainic, sef de operatii pentru consumatori si lumina conventionala, la sediul General Electric.
Becurile compacte, fluorescente, au reprezentat prima solutie viabila de eficienta energetica, o solutie mult mai buna decat becurile incandescente, care nu mai intruneau standardele de eficienta energetica impuse de guverne si de tratatele internationale.
Totusi, clientii au avut cateva plangeri referitor la primele modele aparute, despre calitatea destul de slaba a luminii acestora. Aceste becuri (cel putin primele modele) se incalzeau destul de greu, lumina era una slaba si in plus, contineau mercur.
Led-urile la aparitie erau mult mai scumpe, cu becuri ce porneau de la preturi de minim 30$, dar tehnologia promitea destul de mult. Imediat au aparut fani ce au apreciat calitatea luminii asigurata de aceste becuri, una mult mai buna decat la CFL.
Preturile au inceput sa scada in mod constant, pana la un nivel de 5$ pentru un bec normal, mai ales din cauza politicilor guvernamentale pentru eficienta energetica. Ca rezultat, clientii au inceput sa migreze cu incredere catre noua tehnologie LED.
In 2014, led-urile ocupau aproximativ 5% din piata de becuri din Statele Unite, dupa cum declara acelasi John Strainic. Potrivit National Electrical Manufacturers Association, led-urile au ajuns acum la un market share de aproximativ 15% din totalul vanzarilor, in al treilea trimestru din anul trecut, iar acest market share va continua sa creasca si in acest an.
Halogen-ul inca domina vanzarile de becuri standard, reprezentand aproape jumatate din totalul acestor becuri, urmat de CFL-uri cu aproximativ 27%.
Aceste tehnologii invechite sunt insa in declin si vor fi inlocuite cu siguranta de led-uri, in cativa ani. Retailerii ocolesc deja tehnologia CFL, care nu se mai califica asa cum am spus si mai sus, pentru noile standarde de eficienta energetica impuse la nivel global. S-a constatat de asemenea si ca durata de viata a noilor led-uri este una net superioara, primele modele avand o durata de viata de aproape 3 ori mai mare, decat a becurilor normale. Si acest lucru este foarte important.
Viitorul tehnologiei LED pentru iluminarea cu becuri este unul “luminos”, dupa cum ne-au asigurat producatorii, mai devreme sau mai tarziu vom inlocui becurile incandescente cu care ne-am obisnuit dar care vor disparea din productie, cu acest nou tip de becuri.