A fost anul 1998 cand compania suedeza de telecomunicatii, Nokia, a decis sa incorporeze o mica aplicatie pe telefoanele sale mobile, astfel incat utilizatorii sai sa poata ucide timpul in timpul asteptarilor zilnice in coada supermarketului, a autobuzului sau intr-o calatorie cu trenul.
A fost replica unui vechi joc video care a provocat furori in anii ’70. Numele lui era “Sarpele”. Douazeci de ani mai tarziu, lumea aplicatiilor mobile este mult mai complexa si mai variata. Astazi au devenit parte din viata noastra de zi cu zi si suntem conectati cu ele aproape permanent. Cum am ajuns la asta si ce viitor ne asteapta? Va spunem despre asta in acest articol.
Cu toate acestea, sa incepem cu elementele de baza. In prezent ai nevoie de un acumulator original bun, care sa te ajute sa rulezi aplicatiile.
Ce este o aplicatie mobila?
Pentru subiectul care ne preocupa in acest articol, o aplicatie mobila poate fi definita ca orice program de calculator care ruleaza telefonul mobil pentru a efectua o sarcina, a afisa medii de informare, a facilita comunicarea, a distra sau a furniza un serviciu.
Istoria si evolutia aplicatiilor mobile
Este dificil sa descriem o cale atat de complexa, dar am putea rezuma dupa cum urmeaza:
Si la inceput… Am vazut un telefon mobil in cinema
In 1987, Oliver Stone a adus pe marele ecran un film in care un tanar Michael Douglas a intruchipat lacomia, coruptia si lipsa valorilor morale ale unui rechin de pe Wall Street.
Gordon Gecko, protagonistul filmului “Wall Street”, ar fi o icoana a visului american. Un om auto-facut care a cumparat si vandut companii intregi la un apel… De pe un telefon mobil. A fost pentru prima data cand telefonul mobil a participat la un film mare de la Hollywood.
Cu doar patru ani inainte de lansarea filmului, compania americana Motorola incepuse sa comercializeze primul telefon mobil de pe piata: Motorola DynaTAC 8000x. Pretul sau a fost de 3.995 de dolari. Si apoi ne-am plans de preturile noului iPhone!
Nu a fost inca un drum lung de parcurs si telefonul mobil a fost conceput doar ca un dispozitiv cu care sa comunice de oriunde (care a avut acoperire).
Primele aplicatii pentru organizarea muncii
Este foarte complicat sa determinati care a fost prima aplicatie mobila in sine sau cine a creat-o. De fapt, mai multe pseudo-aplicatii au aparut aproape in acelasi timp.
De exemplu, la mijlocul anilor ’80, compania engleza de calculatoare, Psion, a lansat ceea ce a fost considerat primul PDA (Personal Digital Assistant) din lume. Numele lui a fost Psion Organizator. Nu spunem decat ca acest PDA a fost foarte puternic, dar a avut software-ul intern care a inclus programe cum ar fi un editor de text, calendar, notepad, baza de date de contact, calculator, si alte functii simple.
Urmand calea Organizatorului Psion, marele Steve Jobs a dezvoltat dispozitivul Apple Newton, un PDA care a incorporat sistemul de operare Newton OS. Acest PDA a recunoscut scrisul si s-ar putea conecta direct la computere Mac, PC-uri si retele Wi-Fi, fiind precursorul platformei iOS.