Noutati
Acasa » Casa si gradina » Schimbarea furnizorului de energie electrica – ce trebuie sa stiti

Schimbarea furnizorului de energie electrica – ce trebuie sa stiti

Share Button

Clasa de consumatori clasici a devenit un punct de interes pentru furnizorii de energie. Pentru ca s-a aplicat legea liberalizarii a tarifelor, piata a devenit un loc aproape neincapator pentru companiile care vand energie, acestea avand fiecare in parte oferte de preturi.

Consumatorul, fie el casnic sau rezidential, isi poate alege furnizorul, insa acesta sa fie parte dintre cei cu autorizatie sau mai bine spus cu licenta de furnizare pe teritoriul tarii, acreditati. Din fericire chiar sunt o multime, deci nu sufera nimeni de lipsa de optiuni.

Pasi de facut pentru schimbare

In principiu, schimbarea de furnizori de energie electrica vine pe fondul preturilor mai mici fata de furnizorii traditionali. Insa capcana unora este ca vor plati taxe ascunse, taxe ce nu sunt trecute in ofertele de preturi. De aceea, inainte de orice schimbare trebuie sa existe de fapt o analiza: contractul si ce include acesta, pretul, conditiile de plata, durata contractului si alte clauze, drepturi si obligatii.

Stiati ca…?!

Electricitatea in fond nu este scumpa, ea fiind reprezentata de maximum o treime din factura. Apoi se adauga tarifele de transport si distributie, de subventii sau accize, TVA etc. Tinand cont de acestea, o companie ce furnizeaza energie electrica poate oferi o reducere de pret de maximum 3 pana la 5% din costul unei facturi.

Riscul unei alegeri neinspirate in alegerea de furnizor poate fi tocmai capcana de pret. De asemenea, poate interveni neseriozitatea acestuia sau un sistem de suport clienti deficitar. Totusi, alegerea de a trece la un alt furnizor este gratuita.

Rezilierea se anunta cu cel putin 21 de zile inainte. Procedura in sine de schimbare a unui furnizor nu este grea, insa impune si termen de asteptare. Dupa 42 de zile furnizorul de la care doriti sa plecati va trimite si ultima factura sau o reglementare sa spunem, pentru ultima plata.

Daca schimbarea avuta se considera dorita pentru ca se intampla multe pene de curent spre exemplu, trebuie stiut ca schimbarea furnizorului poate cel mult sa ofere mai mult srijin si consiliere sau o mai mare rapiditate de rezolvare a situatiilor de genul. Schimbarea furnizorului nu are legatura cu schimbarea de ordin tehnic, infrastructura fiind aceeasi in continuare si intretinerea acesteia precum si citirea contorul fiind in sarcina exclusiva a distribuitorului.

Totusi, o schimbare este binevenita

Pretul dorit a fi cel corect pentru consumator permite la ora actuala sa se aleaga furnizorul dupa bunul plac. Daca tot faceti acest lucru, mare atentie la conditii. Sunt furnizori care permit plata facturilor la diferite puncte, ce nu tine consumatorul la cozi de banci sau posta. Interesati-va de asemenea despre termenul de plata si penalizarile survenite in caz de plata amanata sau restanta.

Pentru consumatorii ce doresc un pachet complex pot gasi variante ce includ si asigurari de bunuri sau imobil sau dupa caz si serviciile tehnice de verificare periodica a instalatiei de gaz. O alta noutate pe piata tine de oferta furnizorilor de esalonare a platilor pe o perioada de 6 luni.

In fine, pana la alegerea concreta ar fi bine sa va interesati si de parerea  clientilor, cei deja existenti la un anume furnizor.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*