Noutati
Acasa » Casa si gradina » Senzorii usilor automate – tehnologii folosite
Senzorii usilor automate – tehnologii folosite

Senzorii usilor automate – tehnologii folosite

Share Button

Senzorii sistemelor de usi automate sunt de mai multe feluri si folosesc mai multe tehnologii. In acest articol vom descrie aceste tehnologii, avantajele si dezavantajele acestora. Esti interesat de bariere automate? Cele mai bune oferte sunt pe Nice.com.ro.

Tehnologia cu infrarosu.

Dispozitivele active care folosesc tehnologia infrarosu au o dioda infrarosie, care emite in mod constant sau periodic valuri in infrarosu. In acelasi timp, exista un receptor care monitorizeaza nivelele de unda reflectate.

Absenta unui val reflectat sau o schimbare a proprietatilor sale (lungime de unda sau amplitudine) va indica receptorului ca ceva s-a schimbat in zona de detectie. In cazul unui senzor de usa, aceasta modificare va determina declansarea unui releu.

Infrarosu (dispozitive pasive cu infrarosu)

Dispozitivele infrarosii pasive monitorizeaza o anumita zona pentru prezenta razelor infrarosii, care sunt emise de oameni sub forma de caldura corporala.

Aparate cu microunde.

Dispozitivele cu microunde emit in mod constant astfel de unde. In acelasi timp, exista un receptor care monitorizeaza undele reflectate, care sunt reflectate de obiecte. Schimbarea parametrilor undelor reflectate indica faptul ca ceva sau cineva a intrat in spatiul monitorizat.

Aceasta declanseaza deschiderea usii. Tehnologia cu microunde este diferita de cea cu ultrasunete prin lungimea valurilor. Microundele sunt mai scurte decat undele ultrasonice.

Dispozitive ultrasonice.

Dispozitivele ultrasonice emit constant valuri de unde sonore . In acelasi timp, dispozitivul scaneaza undele reflectate, care se reflecta la o viteza prestabilita. Viteza corespunde inaltimii usii si, daca se detecteaza un val mai rapid, acesta indica faptul ca ceva sau cineva a intrat in spatiul monitorizat. Aceasta declanseaza deschiderea usii.

Transmisie radio (dispozitiv sensibil la atingere).

Cand dispozitivul este activat, un val radio este transmis de-a lungul unei cai prestabilite catre un receptor din apropiere. Receptorul activeaza apoi un circuit de control care efectueaza o actiune (de exemplu deschiderea usii), pe baza prezentei semnalului sau a rezultatelor analizei semnalului.

Metode de activare.

Usile automate sunt alimentate deschise si inchise electric, o usa prevazuta cu un arc de inchidere nu este o usa automata.

Exista trei metode prin care este activata o usa automata. Un senzor detecteaza ca traficul se apropie. Senzorii pentru usi automate sunt in general:

  • Un senzor de presiune – un strat de podea care reactioneaza la presiunea unui obiect/persoane care sta pe el.
  • cortina sau un fascicul in infrarosu care lumineaza cu lumina invizibila asupra senzorilor; daca cineva sau ceva blocheaza fasciculul, se poate deschide usa.
  • Un senzor de miscare care utilizeaza radar cu microunde cu putere redusa.
  • Un senzor electronic (de exemplu, bazat pe unde infrarosii sau radio) poate fi declansat de ceva pe care cineva il poarta sau este instalat in interiorul unui vehicul. Acestea sunt populare pentru usile de garaj.

Utilizatorul impinge sau trage usa, dupa ce usa detecteaza miscarea pe care o termina ciclul de deschidere si inchidere. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute sub denumirea de usi asistate de putere. Pe langa activarea senzorilor, usile automate sunt, in general, prevazute cu senzori de siguranta.

Acestea sunt, de obicei, o cortina sau un fascicul infrarosu, dar poate fi si un strat de presiune montat pe partea swing a usii. Scopul senzorului de siguranta este de a preveni deschiderea usii sau de incetinire a vitezei in cazul in care un obiect este detectat pe traseu in timp ce se deschide si pentru a impiedica inchiderea sau reactivarea usii daca un obiect este detectat pe traseu in timpul inchiderii.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*