In prezent daca sunteti interesati sa cumparati un dispozitiv de stocare pentru calculatorul pe care il aveti puteti alege pentru HDD sau SSD.
Acelasi lucru este valabil si petru laptopurile sau calculatoarele secondhand pe care le cumparati. In acest articol ne-am decis sa va prezentam care sunt dinferentele intre un laptop second hand cu ssd si unul cu hdd.
HDD-urile probabil ca nu mai au nevoie de prezentari. Se afla in viata noastra chiar si de la primele calculatoare pe care le-am avut, dar tehnologia si-a aratat in timp constrangerile cauzate de limitarile de viteza pe care le au componentele mecanice si a vulnerabilitatii la socuri, dar si din cauza unui consum ridicat de energie.
De aceea locul lor este luat usor usor de SSD care aduce o serie de avantaje. Initial avand un pret mare caracteristic unei tehnologii noi, a diminuat cresterea popularitatii lor, dar pe masura ce costurile au inceput sa scada lucrurile au inceput sa schimbe.
Daca luati in calcul oportunitatea de a va cumpara un SSD ar trebui sa luati in calcul si cateva dintre avantajele sau dezavantajele pe care le au acestea. Si de aceea va prezentam in continuare unele informatii de care veti avea nevoie petru a determina ce timp de memorie vi se potriveste.
Una dintre cele mai mari diferente intre un HDD si un SSD este durata de viata data de modul de functionare al fiecarui dispozitiv. SSD-ul nu are componente in miscare si prin urmare nu va ceda din punct de vedere mecanic, dar fiecare bloc de memorie flash are un numar limitat de scrieri.
Cu toate acestea durata de viata a unui SSD este mai mare comparativ cu cea a unui NDD.
Fiti insa atent la penele de curent pentru ca un SSD rezista mult mai putin la o pana de curent in comparatie un un HDD.
Daca vreti un dispozitiv pentru stocare rapid atunci este recomandat sa aveti un SSD. Acesta este mult mai rapid pentru ca are si procesor.
Pentru HDD este necesar sa se faca sincronizarea intre capul de scriere sau citire si un platan rotativ. In prezent viteza de transfer a unui SSD variaza foarte mult in functie de producator si de tipul de produs.
Si in ceea ce priveste rezistenta un SSD sta mai bine. Aceste dispozitive prezinta o rezistenta mai mare la accidente pentru ca nu au parti mobile si sunt bazate pe memorii flash sau RAM. De asemenea rezista foarte bine si la fluctuatii de temperatura.
Cu toate acestea sunt destul de rezistente si HDD-urile pentru ca au senzor cu accelerometru care va bloca sistemul daca laptopul cade.
Datorita faptului ca HDD este o tehnologie ajunsa la maturitate, este o alegere ideala in ceea ce priveste pretul raportat la capacitatea de stocare si este foarte potrivit persoanelor care au nevoie de o capacitate de stocare mare.
Un SSD in schimb are preturi mari si o capacitate de sticare foarte mica. Merita remarcat ca exista o tendinta de a micsora preturile si in cazul SSD-urilor dar oricum nu se intrevede ca aceste preturi sa le ajunga pe cele pentru HDD prea curand.