Ati auzit vreodata de automate programabile PLC Electroglobal? V-ati intrebat vreodata ce inseamna aceste automate programabile PLC Electroglobal? Vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare in randurile ce urmeaza.
Un automat programabil, un controler logic programabil sau pur si simplu un PLC reprezinta un computer industrial in stare solida, care monitorizeaza intrarile si iesirile si ia decizii bazate pe logica pentru procese sau masini automatizate.
Automatele programabile PLC au fost intrduse la sfarsitul anilor 1960 de catre inventatorul Richard Morley pentru a oferi aceleasi functii ca sistemele logice de releu. La momentul acela, sistemele de releu aveau tendinta de a esua si de a crea intarzieri.
In astfel de cazuri, tehnicienii trebuiau sa depaneze un complex intreg de relee pentru a rezolva problema.
Automatele programabile PLC sunt robuste si pot rezista in conditii dure incluzand aici caldura severa, frig, praf si umiditate extreme. Limbajul lor de programare este usor de inteles, astfel incat acestea sa poate fi programate fara prea multa bataie de cap.
Automatele programabile PLC sunt modulare, astfel incat acestea pot fi conectate la diferite setari. Releele de comutare sub sarcina pot cauza arcuri electrice nedorite intre contacte. Aceste arcuri genereaza temperaturi ridicate care leaga contactele si provoaca degradarea contactelor in relee, in urma acesteia rezultand defectarea dispozitivului.
Inlocuirea releelor cu automatele programabile PLC ajuta la prevenirea supraincalzirii de contacte. Automatele programabile PLC au si dezavantaje. Acestea nu reusesc sa functioneze corespunzator atunci cand au de-a face cu date mai complexe.
Atunci cand se ocupa cu date care necesita C++ sau Visual Basic, computerele sunt controlorii de alegere. Automatele programabile PLC nu pot sa afiseze date bine, astfel incat, in majoritatea cazurilor este nevoie de monitoare externe.
Componentele hardware ale automatelor programabile PLC
O unitate centrala de procesare (CPU) serveste drept creierul PLC-ului. Aceasta este reprezentata printr-un microprocesor de 16 sau 32 de biti, care consta dintr-un cip de memorie si circuite integrate pentru controlul logic, monitorizare si comunicare.
Procesorul directioneaza PLC-ul sa execute instructiunile de control, sa comunice cu alte dispozitive sau efectueze operatii logice si artimetice si diagnosticari interne. Procesorul ruleaza rutine de memorie, verificand constant PLC-ul (automatele programabile sunt redundante) pentru a evita erorile de programare si pentru a asigura ca memoria ramane nedeteriorata.
Memoria ofera stocare permanenta a sistemului de operare pentru datele utilizate de procesor. Sistemul de memorie read-only (ROM) stocheaza datele permanent pentru ca memoria cu acces aleator (RAM) sa stocheze informatiile de stare pentru dispozitivele de intrare si de iesire, impreuna cu valori pentru temporizatoare, contoare si dispozitivele interne. PLC-urile necesita un dispozitiv de programare, fie un computer sau o consola, pentru a incarca datele in CPU.
Automatele programabile PLC citesc semnalele de la diferiti senzori si dispozitive de intrare. Aceste dispozitive de intrare pot fi tastaturi, comutatoare sau senzori. Intrarile pot fi, fie in format digital, fie in format analogic.
Robotii si sistemele vizuale sunt dispozitive inteligente care pot trimite semnale catre modulele de intrare PLC. Dispozitivele de iesire, cum ar fi motoarele si ventilele electromagnetice completeaza sistemul automat.