Noutati
Acasa » Alte chestii » Traditii de nunta in Romania
Traditii de nunta in Romania

Traditii de nunta in Romania

Share Button

In general, nuntile difera in functie de tara. Aceasta diferenta tine bineinteles de obiceiuri. Pana si in tara obiceiurile de nunta difera in functie de zona tarii. Mai mult decat atat, uneori si muzica nunta e diferita.

Unii insa, care vor sa aiba la nunta toate genurile de muzica, apeleaza la formatii care canta toate genurile de muzica nunta astfel incat atmosfera sa fie intretinuta in cel mai placut mod cu putinta. Daca nu ai ales inca formatia de muzica pentru nunta ta, iti facem noi o recomandare. Intra pe MihaiDinescu.ro si ia legatura cu adevaratii artisti.

Revenim acum la traditiile si obiceiurile de nunta intalnite cel mai adesea la nuntile din Romania.

Gatitul miresei

In traditia ortodoxa, mireasa trebuie gatita de catre nasa si domnisoarele de onoare. Acestea trebuie sa o ajute sa arate perfect atunci cand se intalneste cu mirele pentru a-i inmana buchetul miresei.

Barbieritul mirelui

In mod normal, acest obicei semnifica faptul ca mirele devine cu adevarat barbat. Bineinteles, in zilele noastre, s-a pierdut mult din farmecul acestui obicei, insa, el mai are loc la unele nunti. Nu e un barbierit propriu-zis, ci mirele este doar dat cu spuma de ras si curatat cu partea de cutit care nu taie. Si asta nu e tot. Se spune ca mirele, in tot acest timp trebuie sa tina sub pantofi bani, bani pe care cavalerii de onoare trebuie sa incerce sa ii fure. Mirele insa trebuie sa reuseasca sa pastreze o parte din bani pentru a plati cavalerul care l-a barbierit, deoarece, altfel, nu devine barbat.

Turta miresei

O alta traditie pastrata la multe din nunti este cea legata de turta miresei. Ce anume se intampla aici? Dupa ce s-a dansat hora miresei (care are loc in fata casei miresei dupa ce aceasta a fost gatita), nasa trebuie sa rupa in patru turta miresei si nu oriunde, ci deasupra capului acesteia. Dupa ce turta a fost rupta, ea este impartita tuturor celor prezenti pentru a avea noroc in urmatorul an.

Furatul miresei

Un obicei foarte amuzant care are loc la nunti este furatul miresei. Mireasa este furata intr-un moment de neatentie al mirelui. Cei care o fura vin apoi cu o dovada a faptului ca mireasa este la ei (de obicei pantoful). Daca mireasa este furata pana in ora 00.00, racumpararea o plateste nasul, deoarece traditia spune ca aceasta este in grija lui pana la miezul noptii. Daca mireasa este furata dupa miezul noptii, rascumpararea trebuie platita de mire.

Aruncarea cu grau si orez

Acest obicei atat de vechi simbolizeaza belsugul si fertilitatea familiei. Atat graul, cat si orezul se arunca in fata mirilor pentru a avea parte de cele amintite mai sus.

Acestea sunt doar o mica parte din obiceiurile de nunta intalnite la romani. Acum, asa cum spunea depinde si de fiecare zona a tarii, insa cele mai sus mentionate sunt intalnite in majoritatea zonelor. Unele obiceiuri de nunta pot parea de-a dreptul ciudate. Daca stii un astfel de obicei, te invitam sa-l impartasesti cu noi printr-un comentariu.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*