Noutati
Acasa » Aplicatii » Cum sa creati, rapid si usor, propriile aplicatii pentru Android?
aplicatia pe care am creat-o pentru acest tutorial

Cum sa creati, rapid si usor, propriile aplicatii pentru Android?

Share Button

Atunci cand ne gandim la Tasker, primul subiect care este intotdeauna discutat este cat de puternica poate fi aplicatia de automatizare Android. Dar toata aceasta putere poate fi coplesitoare pentru unele persoane; asadar, chiar daca sunteti un profesionist Tasker, e greu sa impartasiti minunatele dumneavoastra creatii cu prieteni care nu prea inteleg ce se intampla.

O extensie grozava pentru Tasker de la aceiasi furnizori care au creat aplicatia principala va poate ajuta cu aceasta problema, intrucat va permite sa convertiti orice sarcina sau scena intr-o aplicatie Android independenta, care poate fi instalata pe orice dispozitiv. Cu alte cuvinte, acum puteti crea si partaja, in cativa pasi simpli, propriile aplicatii pentru Android.

1. Instalati Tasker & App Factory

Intrucat Tasker App Factory functioneaza ca un plugin (extensie), pentru a o putea folosi va trebui sa instalati aplicatia principala, Tasker, pe dispozitivul dumneavoastra.

Tasker este o aplicatie platita care costa, in mod normal, 2.99 $ dar daca doriti sa testati mai intai terenul inainte de a o cumpara, puteti descarca (din alta sursa, in afara de cea oficiala) versiunea de proba pentru 7 zile, accesand linkul  http://tasker.dinglisch.net/releases/Tasker.4.7u3.apk.

In caz contrar, accesati urmatorul link  https://play.google.com/store/apps/details?id=net.dinglisch.android.taskerm, pentru a instala sau pentru a actualiza Tasker din Magazinul Google Play.

Dupa ce Tasker este instalat, va trebui, de asemenea, sa descarcati Tasker App Factory, pentru a exporta sarcinile si scenele ca aplicatii cu drepturi depline. Odata ce ati instalat aplicatia, veti observa ca nu exista nici un buton “Open”.

Asta pentru ca App Factory functioneaza doar ca o extensie (plugin) pentru Tasker, ceea ce inseamna ca toata treaba se va face, in continuare, prin aplicatia principala Tasker.

2. Crearea unei sarcini (operatii de executat), ca baza pentru aplicatia dumneavoastra

Odata instalate ambele aplicatii, crearea propriei aplicatii pentru Android este la fel de simpla precum crearea unei sarcini Tasker, urmata de exportarea acesteia ca o aplicatie. In esenta, fiecare actiune pe care o indeplineste sarcina dumneavoastra va fi indeplinita de catre aplicatie, odata ce ati exportat-o si ati instalat-o pe telefonul dumneavoastra; prin urmare, posibilitatile in acest caz sunt, practic, nelimitate.

Prin urmare, mergeti la fila “Tasks” (“Sarcini”) din interfata principala a aplicatiei Tasker, apoi apasati butonul “+” din partea de jos a ecranului. De aici, dati-i sarcinii dumneavoastra o denumire; asigurati-va ca este o denumire buna, intrucat aceasta va fi, de asemenea, si denumirea aplicatiei dumneavoastra.

Pasul 2: Crearea unei sarcini (operatii de executat), ca baza pentru aplicatia dumneavoastra Odata instalate ambele aplicatii, crearea propriei aplicatii pentru Android este la fel de simpla precum crearea unei sarcini Tasker, urmata de exportarea acesteia ca o aplicatie. In esenta, fiecare actiune pe care o indeplineste sarcina dumneavoastra va fi indeplinita de catre aplicatie, odata ce ati exportat-o si ati instalat-o pe telefonul dumneavoastra; prin urmare, posibilitatile in acest caz sunt, practic, nelimitate. Prin urmare, mergeti la fila “Tasks” (“Sarcini”) din interfata principala a aplicatiei Tasker, apoi apasati butonul “+” din partea de jos a ecranului. De aici, dati-i sarcinii dumneavoastra o denumire; asigurati-va ca este o denumire buna, intrucat aceasta va fi, de asemenea, si denumirea aplicatiei dumneavoastra.

Apoi, apasati butonul “+” din partea de jos a meniului “Task Edit” (“Editare sarcini”) pentru a adauga o actune sau un set de actiuni la sarcina dumneavoastra. De remarcat in timp ce faceti acest lucru este ca orice dependenta pe care ar putea-o avea sarcina dumneavoastra va fi, de asemenea, o dependenta a aplicatiei dumneavoastra.

De exemplu, daca anumite actiuni ale sarcinii dumneavoastra necesita operatia de “rooting” (obtinerea drepturilor de administrator, pentru a avea acces complet la resursele unui smartphone Android), atunci aplicatia dumneavoastra va necesita aceeasi operatie.plugin Tasker extern

De asemenea, trebuie sa retineti ca, din aceleasi motive, sarcina dumneavoastră nu se poate baza pe un plugin Tasker extern, cum ar fi Secure Settings, intrucat aplicatia creata cu ajutorul acelui plugin (extensie) nu va putea apela aceste plugin-uri externe pe toate sistemele.

Cand ati finalizat adaugarea de actiuni la sarcina dumneavoastra, reveniti la ecranul Task Edit (Editare sarcina) si apasati butonul din coltul din dreapta jos pentru a adauga o pictograma. In continuare, utilizati meniul urmator fie pentru a folosi pictograma unei aplicatii existente, fie pentru a adauga o pictograma din galeria locala. Aceasta va fi pictograma de lansare a aplicatiei dumneavoastra, asa ca asigurati-va ca alegeti o pictograma potrivita.

pictograma de lansare a aplicatiei

3. Adaugati o scena la sarcina dumneavoastra (optional)

Exportarea unei sarcini ca o aplicatie va avea ca rezultat o aplicatie care, pur si simplu, executa sarcina si se opreste – ceea ce inseamna ca nu va exista o interfata a utilizatorului (sau interfata utilizator). Acest lucru ar trebui sa fie de ajuns in majoritatea cazurilor, dar daca doriti să creati o interfata reala pentru aplicatia dumneavoastra, va trebui sa realizati o scena (cadru) Tasker (Tasker scene), pe care sa o adaugati, mai apoi, la sarcina dumneavoastra.

Daca preferati sa urmati aceasta cale, mergeti la fila “Scenes” din interfata principala Tasker, apasati butonul “+” pentru a crea o scena noua, apoi dati-i o denumire. In continuare, utilizati meniul urmator pentru a modifica dimeniunea scenei: fie o fereastra popup (fereastra mica, care se deschide automat, fara permisiunea dumneavoastra), fie o fereastra full-screen (pe tot ecranul). Cand sunteti multumit de aspect, atingeti pictograma Zoom din coltul din dreapta jos pentru a intra in modul de editare, unde puteti adauga butoane si alte elemente.

pictograma Zoom

In continuare, apasati butonul + din partea de jos a ecranului pentru a adauga un nou element. In exemplul ilustrat, eu am adaugat un buton care are functia de a reporni telefonul. Dupa adaugarea elementului, veti fi directionat catre meniul Element Edit, unde veti avea posibilitatea de a atribui o eticheta (cum ar fi “Reboot” in acest exemplu) si de a regla, apoi, dimensiunea si latimea.

posibilitatea de a atribui o eticheta

Dupa ce butoanele sau elementele sunt aranjate asa cum va doriti, mergeti la fila Tap din meniul Element Edit, pentru a alege ce se va intampla atunci cand apasati acest element. De aici, considerati-o o sarcina obisnuita. Asadar, apasati butonul “+” din partea de jos a ecranului pentru a adauga o actiune sau un set de actiuni la element al interfatei utilizatorului.

set de actiuni la element al interfatei utilizatorului

Odata ce ati finalizat adaugarea de elemente si actiuni la scena dumneavoastra, intoarceti-va la meniul Scene Edit, de unde aveti posibilitatea de a selecta pictograma “deget” din coltul din stanga jos pentru a rearanja si redimensiona butoanele sau elementele interfatei utilizator. Cand totul arata asa cum va doriti, reveniti, pur si simplu, la meniul principal al aplicatiei Tasker.

meniul principal al aplicatiei Tasker

Apoi, pentru a-i permite lui Tasker App Factory sa exporte scena / cadrul ca o aplicatie independenta, va trebui sa o includeti intr-o sarcina. Asadar, mergeti la fila “Tasks” (“Sarcini”) din interfata principala Tasker, apoi apasati butonul “+” si dati-i o denumire noii dumneavoastra sarcini. In continuare, selectati optiunea “Scene” din meniul urmator.

interfata principala Tasker

Dupa aceea, alegeti “Show Scene” si tastati denumirea scenei in primul camp din meniul Action Edit, apoi intoarceti-va la ecranul principal al aplicatiei Tasker. In acest moment, ati creat o sarcina care va rula, pur si simplu, pe scena dumneavoastra si care va oferi, ulterior, apoi o interfata de utilizator, odata ce a fost exportata ca o aplicatie.

exportata ca o aplicatie

4. Exportati sarcina ca un fisier APK

Fie ca ati creat doar o sarcina sau alegeti sa adugati o scena, exportul creatiei dumneavoastra ca aplicatie este simplu. Incepeti prin a merge la fila “Tasks”, apoi apasati lung pe sarcina dumneavoastra. In continuare, apasati butonul de meniu cu trei puncte din coltul din dreapta sus si alegeti “Export”, apoi selectati “As App” (“Ca aplicatie”) din meniul care urmeaza.

Exportati sarcina ca un fisier APK

In continuare, va fi afisata o nota care explica drepturile de utilizare pentru aplicatia dumneavoastra, asa ca cititi-o cu atentie, apoi apasati semnul “verificat”. Apoi, daca ati optat pentru crearea unei scene pentru aplicatia dumneavoastra, vi se va da ocazia de a atribui detalii, cum ar fi numele pachetului si numarul versiunii.

Odata realizata aceasta etapa, Tasker va converti creatia dumneavoastra intr-un fisier APK instalabil. Cand acest proces este finalizat, puteti fie sa apasati pictograma Android din coltul din dreapta jos pentru a instala aplicatia pe propriul dumneavoastra dispozitiv, sau pur si simplu apasati semnul “verificat” pentru a respinge caseta de dialog.

fisier APK instalabil

 5. Instalati fisierul APK pe orice dispozitiv

Dupa ce ati exportat sarcina ca o aplicatie, veti gasi fisierul de instalare APK in folderul Tasker/factory/ kids din memoria interna sau cardul de memorie SD. Daca doriti sa partajati aceasta aplicatie cu alte persoane, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa le trimiteti fisierul APK, iar ele il vor descarca pe dispozitivul lor.

Instalati fisierul APK pe orice dispozitiv

Din acest moment, de fiecare data cand cineva foloseste / lanseaza aplicatia dumneavoastra, va indeplini sarcina dumneavoastra Tasker sau afiseaza scena dumneavoastra Tasker. In acest moment, tot ce puteti sa faceti este sa va relaxati, pentru ca sunteti, oficial, un dezvoltator de aplicatii pentru Android.

Iata aplicatia pe care am creat-o pentru acest tutorial. O puteti descarca de aici  http://www.mediafire.com/download/0m4s14vxadnkkdz/Reboot.apk. (este necesar root).

aplicatia pe care am creat-o pentru acest tutorial

Ati creat vreo aplicatie cu ajutorul Tasker App Factory? Dati-ne de stire, in rubrica destinata comentariilor.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*