Noutati
Acasa » Alte chestii » Cum evaluezi sala de muls adecvata pentru cireada ta?
Cum evaluezi sala de muls adecvata pentru cireada ta?

Cum evaluezi sala de muls adecvata pentru cireada ta?

Share Button

La nivelul producatorilor din industria produselor lactate ,cirezile continua sa creasca, ca numar de animale, marimea medie a șeptelului fiind in prezent de peste 70 de vaci. In ciuda acestui fapt, mulți fermieri isi desfasoara activitatea in sali de muls nepotrivite și trebuie sa investească intr-una noua potrivita nevoilor lor.

Avand in vedere costurile ridicate ale forței de munca, chiar și problema de a face rost de accesta si un  randament mai mare,al animalelor tendinta recenta este de a instala sali de muls cu un numar mai mare de unitati care urmează sa fie manipulate de catre un singur operator. Instalarea unei sali noi este costisitoare,o investitie facuta o data într-o generație și ar trebui planificata cu grija.

De exemplu: 2 fermieri se ocupa de 120 de vaci intro sala de tip bradulet care a evoluat de la 6 puncte destinate inițial pentru 40 de vaci. Structura este veche și cladirea nu poate fi renovata dincolo de cele 8 puncte actuale: insemnand 16 standuri. Pentru a rmane pe piatacare au nevoie sa investeasca intro sala noua. Ce marime  va avea noua sala de care vor avea nevoie?

Standurile ar trebui sa fie dimensionate pentru a finaliza mulsul in timpul real de 1 ora 30 minute și ar trebui sa permita pe viitor  o extindere a cirezii. Se pot mulge sapte randuri de vaci intr-o sala de dimensiuni medii la fiecare ora. Prin urmare, cu un randament rezonabil pot fi mulse sase randuri de vaci intro sala mare intr-o ora.

Mai multe unitati, mai mulți operatori sau automatizarea poate fi utilizata pentru a menține viteza operatiunii. Prin intermediul identificarii automatea vacilor, operatorul trebuie doar sa pregateasca vacile si sa ataseze dispozitivele. Identificarea automata permite hranirea si inregistrarea productiei de lapte Salile duble reduc numarul de standuri necesar, dar crește numarul de unitati, aceasta adaugandu-se la cheltuielile  inițiale și costurile de functionare / intretinere. Dezavantajul major este ca acest cost suplimentar nu se reflecta în performante.

Este puțin probabil ca orice sala noua sa fie instalata fara dispozitive automate de indepartare a ansamblului de muls, ca standard. O cireada de 120 de vaci mulse intro 1 ora 30 minute va avea nevoie de 12 puncte de muls intr-o configuratie cu relocare a unitatilor de muls  sau 20 de puncte de muls intruna dubla.

Maximizarea numarului de unitati de muls a fost întotdeauna vazuta ca cea mai simpla soluție pentru reducerea timpului petrecut mulgand vacile. Cu toate acestea și cresterea in lungime a salilor , pentru a gazdui un numar mai mare de puncte de muls a fost necesaar pentru a schimba pozitia animalului in aranjamentele detip bradulet.

Astfel, sala tradiționala de 30 de grade a fost înlocuita in mare parte la instalatiile noi de unalt tip de pozitionare a animamulului.  Un numar mai mare de vaci sunt  gazduite in sali mai scurte in care munca la standuri se desfasoara la  50, 70, 80 si în cele din urmă 90 de grade.

In plus si tipul de sala si ieșirea, sunt alte considerente-cheie in design care afecteaza performanța; accesul animalelor/ușurința de intrare in sala de muls;iesirea si evacuarea. O buna circulație a vacilor prin sala de muls este esențiala pentru un muls rapid. O curte de colectare dreptunghiulara, alianiata salii este cea mai buna pentru accesul rapid al vacilor. Ar trebui sa aiba dimensiunile necesare  pentru a gazdui toate vacile, cu un spatiu de 1.3m2 pe cap de vacă.

O structura, bine luminata, cu o ușoara panta ascendentaimbie vacile sa intre. Deoarece curtile de colectare sunt folosite pe tot parcursul anului, gratarele sunt cele mai potrivite pentru o curatare usoara și reducerea murdaririi aparatelor de muls cu gunoi de pe picioarele animalului.

Zona de ieșire trebuie să fie dimensionate în funcție de numărul de standuri din sala pentru a permite schimbarea rapida a loturilor. Este important sa avem un sistem de lotizare individual al vacilor in momentul in care in care ele parasesc sala.

Tot in scopul eficientizarii muncii dvs. va invitam sa accesati: www.proagricol.ro, pentru a gasi cel mai bun aparat de muls vaci din Romania.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*