Noutati
Acasa » Alte chestii » Superstitii de Craciun: Traditii si obiceiuri
Superstitii de Craciun: Traditii si obiceiuri

Superstitii de Craciun: Traditii si obiceiuri

Share Button

In jurul sarbatorilor de iarna, in Special in jurul Craciunului, de-a lungul timpului s-au acumulat o serie de obiceiuri de traditii, cele mai multe fata de oricare alta sarbatoare, cel putin in cultura noastra.

Una dintre primele traditii de Craciun, se petrece in decembrie pe 20, in ziua de Ignat. Acest obicei dateaza din zilele dacilor, din ritualurile acestora de la solstitiul de iarna.  De obicei, in aceasta zi, dis de dimineata, se trezesc barbatii din familii, copiii si femeile ( persoanele miloase) nu participa la acest moment in care se taie porcul pentru Craciun.

Femeile intervin atunci cand se prepara ,, pomana porcului”, dupa ce in prealabil purcelul a fost parlit si curatat de catre barbati. La aceasta mancare, drept garnitura se serveste mamaliga impreuna cu tuica si vin fiert din belsug.

Din fericire, mai exista zone ale tarii unde pastreaza traditia, insa, chiar daca nu toata lumea are posibilitatea cresterii unui porc, exista foarte multi oameni care cumpara isi carne si isi pregatesc bucate traditionale acasa, dupa bunul plac si retetele traditionale ale fiecarei familii in parte.

Ritualul  mersului prin vecini, la colindat, incepe de obicei in seara de 23 decembrie, atunci cand grupurile de copii se duc cu :” Buna, buna seara la Mos Ajun! Ne dati ori nu ne dati! “. Colindatorii pleaca la sfarsitul serii cu o traista plina de dulciuri, covrigi, cozonac, bomboane, prajituri, sau bani.

Termenul “colinda” are originea latina si provine de la cuvantul latin \”calendae“, un derivat al verbului \”calare“ (\”a vesti“). Asadar, colinda inseamna a vesti, iar frumoasele colinde vestesc Nasterea Domnului.

In seara de Ajun, pe 24 Decembrie, incepe traditia in care se impodobeste bradul. Bradul, avand o forma de triunghi, este un simbol al Sfintei Treimi, iar ornamentele simbolizeaza cunoasterea si bogatia. Acest obicei de a avea un brad impodobit de Craciun, a devenit cea mai iubita traditie, fiind un moment asteptat de catre toti copiii.

Tot in seara de Ajun, se petrece si cel mai frumos lucru, obiceiul pe care copiii il asteapta plini de emotie, momentul sosirii batranului Mos Craciun, in sania sa trasa de reni, alaturi de sacul rosu plin de cadouri pentru cei mai cuminti copilasi de peste an.

Legendele care stau la baza personajului simpatic, cu barba lunga si alba sunt extrem de multe, existand variante destul de diferite, insa, ceea ce conteaza este ca datorita lui, orice copil, in zilele de Craciun are parte de cele mai frumoase momente din an.

Aceasta traditie ar trebui dusa mai departe intotdeauna, fiind una dintre amintirile pe care orice adult le retraieste cu zambetul pe buze, asadar fiecare copil ar trebui sa aiba dreptul la astfel de clipe fericite.

Conform traditiilor, daca  in ziua de Craciun, pe 25 , ai cozonac pe masa inseamna ca sarbatoresti cu adevarat, coacerea acestor delicioase preparate fiind legat de slavirea graului. Bineinteles, pe masa oricarui roman, pe langa cozonaci, se vor regasi intotdeauna si alte preparate traditionale, precum toba, carnaciorii, sarmalutele in foi de vita, alaturate unor pahare de vin rosu.

Indiferent de zona de care apartineti si oricare ar fi traditiile si obiceiurile pe care le pastrati in suflet si in case, nu uitati sa va bucurati de ele, din suflet, sa le duceti mai departe si sa nu ignorati niciodata frumusetea sarbatorii pe care simbolizeaza, Craciunul.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica.

*